Afbeelding
Jan van Uffelen

Woudenberger moet alsnog 29.000 euro aan pluimveerechten betalen

7 februari 2020 om 09:37 Economie

WOUDENBERG Een pluimveebedrijf uit Woudenberg moet ruim 29.000 euro aan ontnemingsvordering betalen omdat het bedrijf in 2016 en 2017 meer kippen hield dan waarvoor het pluimveerechten had aangeschaft. De kosten die de onderneming zich daardoor destijds had bespaard, moet het nu van de rechtbank in Amsterdam alsnog ophoesten.

Het pluimveebedrijf moest zich donderdag bij de rechter verantwoorden omdat het in 2016 ruim 34.000 kippen in de stallen had terwijl het maar voor ongeveer de helft van dat aantal de benodigde rechten had aangekocht of geleased. In 2017 had het bedrijf 1806 stuks pluimvee te veel.

De eigenaar van het pluimveebedrijf erkende dat hij te weinig pluimveerechten had, maar volgens de man was dat in 2016 overmacht. In tegenstelling tot eerdere jaren kon hij aan het eind van dat jaar onverwachts geen rechten meer bijkopen of leasen. ,,Er waren gewoon geen pluimveerechten meer te krijgen", benadrukte de Woudenberger in de rechtszaal dat hij ongewild met lege handen stond. ,,Anders hadden we hier niet gezeten."

Hij legde de schuld voor het nijpende tekort bij het beleid van de toenmalige staatssecretaris die eerst in 2015 ruim 1 miljoen pluimveerechten gratis had uitgegeven, om ze vervolgens twee jaar later plotseling weer in te trekken. Om toch aan de fosfaatregels te voldoen had hij eind 2016 ter compensatie nog wel 1100 varkensrechten gekocht. ,,Als ik niks doe, ben ik sowieso fout", meende hij.

Over de overtreding in 2017 was de kippenboer kort: dat was het gevolg van een 'domme rekenfout' van diegene die de benodigde pluimveerechten voor hem had uitgerekend, maar de Woudenberger nam wel de volle verantwoordelijkheid voor de vergissing op zich.

Omdat het pluimveebedrijf te weinig pluimveerechten had aangeschaft, becijferden de Amsterdamse rechters dat dit het bedrijf over 2016 en 2017 een besparing van 29.212 euro had opgeleverd. Dat bedrag moet de onderneming alsnog terugbetalen als zijnde onterecht verkregen voordeel.

Daarnaast legden de rechters het bedrijf overeenkomstig de eis van de officier van justitie een voorwaardelijke boete van 15.000 euro op. Die boete hoeft alleen betaald te worden als de onderneming, die nog nooit eerder was bestraft, gedurende een proeftijd van twee jaar weer in de fout zou gaan. Die kans lijkt niet groot: de pluimveehouder is onlangs met pensioen gegaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie