Afbeelding
ANP

Woudenbergse WOZ-aanslag voor 2024 komt eraan

9 februari 2024 om 15:15 Economie

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg stelt elk jaar de WOZ-waarde van woningen en bedrijfsruimtes vast. Zodra de WOZ-waarde is vastgesteld, wordt eind februari een gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen/WOZ per post of via mijnoverheid.nl verstuurd. Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning eigenlijk vastgesteld?

De gemeente heeft de WOZ-waarden van woningen voor 2024 vastgesteld. Hiermee wordt het bedrag van de onroerendzaakbelasting (OZB) berekend. Om de WOZ-waarde te bepalen, kijken taxateurs naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de maanden rond de waarde peildatum. Deze datum ligt 1 jaar vóór het belastingjaar. Voor de WOZ-waarden voor 2024 is dat dus 1 januari 2023. Hierdoor loopt de vast te stellen WOZ-waarde achter op de prijsontwikkeling op de huizenmarkt. Men denkt vaak dat een hogere huizenprijs leidt tot een net zo grote stijging van de OZB. Maar dat is niet zo, aldus de gemeente. Bij stijgende WOZ-waarden, van in dit geval woningen, wordt in Woudenberg het OZB-tarief juist verlaagd. Zo blijft de opbrengst voor de gemeente ongeveer hetzelfde. Daarom leidt een hogere huizenprijs niet tot een net zo grote stijging van de OZB.

Gratis bezwaar maken bij de gemeente zelf

Woudenbergers die menen dat de WOZ-waarde hoger is vastgesteld dan de waarde van de woning op 1 januari 2023, kunnen direct gratis bezwaar maken bij de gemeente zelf. Dat kan snel en eenvoudig via woudenberg.nl/belastingen. Samen met de bezwaarmaker bekijkt de gemeente de situatie, zodat de woning de juiste WOZ-waarde ontvangt en de bewoner de juiste OZB-aanslag.

‘Geen no-cure-no-pay bureau nodig’

Een no-cure-no-pay bureau is niet nodig voor het indienen van een bezwaar, aldus de gemeente. Er zou net zoveel kans zij op een verlaging van de WOZ-waarde wanneer de bewoner zelf bezwaar indient. In dat geval wordt het bezwaar zelfs sneller behandeld. Wordt wel gekozen voor een no-cure-no-pay bureau, klopt het bezwaar en verandert de WOZ-waarde? Dan dient de gemeente een vergoeding aan de bewoner te betalen voor de kosten die het bureau heeft gemaakt. Dit bedrag wordt door de gemeente aan de bewoner overgemaakt en dient zelf doorbetaald te worden aan het no-cure-no-pay bureau. Deze kosten worden zoals alle kosten van de gemeente betaald vanuit gemeenschapsgeld, waardoor iedere inwoner uiteindelijk meebetaalt. En dat geld gebruikt de gemeente naar eigen zeggen liever voor een veilige en fijne (leef)omgeving voor iedereen.

Job van der Mark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie