Afbeelding
Rechtenvrij aankoop - stockbureau

Gemeente biedt gratis vleermuiskasten aan: ‘Bied vleermuizen een veilig thuis’

13 maart 2023 om 12:37 Dieren

WOUDENBERG In de avondschemering na een warme zomerdag kan je zomaar de gelukkige zijn die vleermuizen spot. Deze kleine dieren laten zich overdag meestal niet zien, maar ze zijn overal in Woudenberg. In maar liefst 95% van de gebouwen in Nederland wonen vleermuizen, maar ze zijn in gevaar. Dit komt onder meer doordat steeds meer mensen hun huis isoleren, hierbij wordt bijvoorbeeld de spouwmuur gevuld met isolatie. Dat leidt tot de dood van deze insecteneters.

Wie hier iets tegen wil doen, kan samen met de gemeente Woudenberg in actie komen. Het isoleren van gebouwen is van belang voor mensen, maar het zorgen voor een veilige plek voor dieren ook. De gemeente zet daarom actief in op de verbetering van de woonsituatie van vleermuizen. Er wordt een natuuronderzoek naar de plekken waar vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zitten in de bebouwde kom van Woudenberg uitgevoerd. Daarnaast biedt de gemeente gratis vleermuiskasten (en de plaatsing ervan) aan.

De gemeente gaat diverse gemeentelijke gebouwen voorzien van ingebouwde vleermuiskraamkamers. En biedt deze mogelijkheid ook aan alle inwoners van Woudenberg. Eén van de voorwaarden is dat er een kopgevel aan de woning zit. De kosten van de vleermuiskast en de installatie ervan worden betaald door de gemeente. Het uitvoerende bedrijf MIECON b.v. heeft jarenlange ervaring met de plaatsing van deze vleermuiskraamkamers.

De vleermuiskast van 100 x 100 cm wordt onderdeel van de buitengevel of dakrand. Voor het inbouwen wordt een klein deel van de stenen verwijderd en de kast in de spouw geplaatst. Vervolgens worden dezelfde stenen teruggeplaatst en opnieuw gevoegd. Na het inbouwen zal alleen de invliegopening en het nieuwere voegwerk beperkt zichtbaar zijn. De kasten worden bij voorkeur zo hoog mogelijk geplaatst in de muur. De plaatsing vergt weinig tijd (maximaal een halve dag per kast). De kasten hebben nagenoeg geen effect op de isolatiewaarde van de woning, omdat de kasten met een extra isolatieplaat aan de achterzijde worden geplaatst. Ook behoeven de kasten geen onderhoud of schoonmaakwerkzaamheden na plaatsing.

Enthousiast geworden en benieuwd of uw woning geschikt is voor een vleermuizenkraamkamer? Neem contact op met Joy Heijenga, bel 14033 of mail naar isolatie@woudenberg.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie