Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Column burgemeester Magda Jansen: ‘Helpt u de opkomst naar 90%?’

15 november 2023 om 16:43 Column

Nog zeven dagen en dan is het zover. Dan is het feest. Het feest van de democratie om precies te zijn. Een hele dag in het teken van het recht om te stemmen, om in alle vrijheid een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In alle vroegte begint het team Verkiezingen aan deze dag. Vanaf 07:30 uur zitten de vele stembureauleden er helemaal klaar voor en bent u tot 21:00 uur van harte welkom bij één van onze zes stembureaus. 

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mensen met een beperking en tot mijn blijdschap zijn bij drie stembureaus ook de Prokkelduo’s weer van de partij. De Prokkelduo’s maken ook deel uit van het stembureau en bestaan uit één persoon met een verstandelijke beperking en een begeleider. Een prachtig initiatief voor een inclusief Woudenberg!

Uiteraard zult u van mij als burgemeester niet te horen krijgen waar u op moet stemmen. Maar het zal u niet verbazen dat ik hierbij wel een warme oproep doe om van uw stemrecht gebruik te maken. Ook als u denkt dat het toch allemaal niet uitmaakt, blijft het feit dat de uitslag van de verkiezingen bepaalt hoe de Tweede Kamer eruitziet en dus ook welke wetten worden aangenomen en welke koers er wordt gevaren. Daar gaat u wat van merken, of u dat nu wilt of niet. 

Juist omdat het zo bepalend is wat de politiek op landelijk niveau beslist, is het zo van belang dat de leden van de Tweede Kamer een goede afspiegeling zijn van Nederland. Door massaal te gaan stemmen, maken wij dat met elkaar mogelijk. 

Gelukkig kent Woudenberg een traditie van een hoge opkomst. De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen heeft maar liefst 85,79% gestemd. Ten opzichte van de landelijke 78,71% een percentage om trots op te zijn. En toch, hoe mooi zou het zijn als wij een opkomst zouden krijgen van > 90%? Dat zou toch wel heel geweldig zijn. Doet u mee om die mijlpaal te behalen? 

Wilt u wel stemmen, maar weet u nog niet op wie u moet stemmen? Maak dan vooral gebruik van de stemhulpen, zoals het Kieskompas of de Stemwijzer. Die geven een indicatie welke partijen dicht bij uw standpunten staan. Zij helpen u een eindje op weg in uw keuze. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie