Afbeelding
Gemeente Woudenberg
COLUMN

Een veilig thuis voor iedereen

24 februari 2024 om 06:18 Column

WOUDENBERG Gelukkig is het voor velen vanzelfsprekend. Een fijn en veilig thuis. Waar je je gezien voelt, waar je jezelf kunt zijn, waar een gezellige sfeer is, waar je als kind met plezier weer vanuit school naartoe gaat, waar je je verhaal kwijt kunt en weet dat er voor je wordt klaargestaan. In goede en slechte tijden. 

Ik hoop vurig dat als u dit leest denkt: dat klinkt als mijn huis. Dat gun ik iedereen van harte. De bittere werkelijkheid is dat het niet voor iedereen geldt. 

Er zijn tot mijn verdriet veel onveilige thuissituaties. Waar de sfeer om te snijden is, kinderen worden verwaarloosd, huiselijk geweld plaatsvindt en waar angst de boventoon voert. 

Huiselijk geweld komt helaas veelvuldig voor. Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder waren in 2022 het slachtoffer van huiselijk geweld, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het kan daarbij gaan om lichamelijke- of geestelijke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, vernedering, stalking of financiële uitbuiting. Ook in Woudenberg. En dan zijn de kinderen nog niet eens meegeteld. 

Het verstikt en beschadigt. Zorgt voor trauma’s, levert een verwrongen mensbeeld op en heeft – zeker voor kinderen – grote gevolgen op de lange termijn. En juist omdat het zich thuis afspeelt, is het dikwijls onzichtbaar. Onzichtbaar voor familieleden, vrienden en buren. Voordat het naar buiten komt, is het vaak al zo uit de hand gelopen dat een weg terug moeizaam is. 

Ook u kunt bijdragen aan een veilig thuis en dat kan cruciaal zijn. Misschien wel in uw eigen huis of vermoedt u dat het bij een bekende van u niet goed gaat. 

Het is echt van groot belang dat u actie onderneemt. In een acute situatie belt u altijd 112. Bijvoorbeeld als u veel geschreeuw hoort. Op basis van wat u vertelt over de situatie, wordt beoordeeld welke hulp nodig is. Plegers van huiselijk geweld kan ik een tijdelijk huisverbod van 10 dagen opleggen. 

Het zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen. Het gaat dan om hulp voor de pleger van huiselijk geweld, het slachtoffer en eventuele kinderen.

Niet acuut? Kijk dan vooral op de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Daar vindt u veel informatie, gesprekstips en kunt u vinden waar u terecht kunt voor advies. 

Door actie te ondernemen kunt u het verschil maken!

Burgemeester Magda Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie