Afbeelding
Ben Nienhuis

Oogstfeest bij De Heygraeff

Activiteiten

WOUDENBERG Op De Heygraeff in Woudenberg staan een jaar wormenhotels in de ecologische weide die zijn ontwikkeld door ontwerper Elmo Vermijs. Afgelopen vrijdag vond het eerste oogstfeest plaats. Het ‘zwarte goud’, zoals de compost ook wel wordt genoemd, werd voor het eerst geoogst. Bodemwetenschapper Tanja Dekker, die het project met raad en daad bijstond, gaf een presentatie over de wormenhotels en het composteerproces. Daarna maakten de bezoekers zelf ‘Wormenthee’, echte Heygraeff plantenvoeding.

Bij Reinaerde kijken ze met veel enthousiasme terug op de eerste oogstdag. ,,Het was gezellig druk met een zeer gemengd gezelschap van bewoners, familieleden, medewerkers en bezoekers van buiten de Heygraeff’’, vertelt Ellen Way. ,,Het was zo’n succes dat we deze bijeenkomst vaker gaan organiseren, bijvoorbeeld voor scholieren en campinggasten. Deze bijeenkomst was de eerste die we na corona weer konden organiseren en dat voelden we in de energie. De reacties van de bezoekers waren enthousiast: iets leren en iets doen. De bewoners sloten aan bij de het interactieve deel van de bijeenkomst. Ze konden voelen, ruiken en meebeleven. ‘’

De groendienst heeft de compost uit de wormenhotels geoogst met een tilsysteem dat is ontworpen door Robin Weidner en de groendienst. Van het zwarte goud is daarna met water wormenthee gemaakt. ,,Dit hebben we in kannen gedaan zodat daarna iedereen zelf een flesje kon tappen en mee kon nemen naar huis. Deze wormenthee is heel goed voor groeiende planten een klein beetje gieten bij groeiende planten zorgt ervoor dat de planten gezond en krachtig kunnen groeien.’’

De wormenhotels zijn ontworpen als onderdeel van het kunstproject Re-creatie waarin de zorg voor mens, materiaal en omgeving samen komen. ,,De wormenhotels zijn gemaakt van gerecycled hout. Door verschillende woningen op De Heygraeff wordt enthousiast organisch afval ingezameld. Bewoners halen het afval op en brengen het naar de wormenhotels. De wasserij verzamelt katoenpluizen en een bewoner die het leuk vindt om kartonnen eierdozen te scheuren levert ook een zinvolle bijdrage. Een prachtige nieuwe dagbelevingsactiviteit. Zo maken we onze eigen Rein-Aerde Compost.’’ 

,,Het is ook een katalysator voor ontmoetingen tussen mensen binnen en buiten De Heygraeff’’, gaat Way verder. ,,Er is goed nagedacht over een slim bouwsysteem waardoor de Groendiensten Reinaerde de wormenhotels zelf kan bouwen. Gezamenlijk vormen de wormenhotels een ontmoetingsplek, omdat Elmo ze zo heeft ontworpen dat je er ook op kunt zitten. Eng? Vies? Ben je gek! De wormenhotels zijn ondergronds en ongeveer 1,5 meter diep. De wormen wriemelen lekker tussen hun voedsel in het donker en versnellen het composteerproces. Ze komen niet buiten hun 5 sterrenrestaurant.’’

Op De Heygraeff in Woudenberg staan een jaar wormenhotels in de ecologische weide die zijn ontwikkeld door ontwerper Elmo Vermijs. Afgelopen vrijdag vond het eerste oogstfeest plaats. Het ‘zwarte goud’, zoals de compost ook wel wordt genoemd, werd voor het eerst geoogst. Bodemwetenschapper Tanja Dekker, die het project met raad en daad bijstond, gaf een presentatie over de wormenhotels en het composteerproces. Daarna maakten de bezoekers zelf ‘Wormenthee’, echte Heygraeff plantenvoeding.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie