Afbeelding
Pixabay

Zondag 31 maart gaat de zomertijd in: klok vooruit of achteruit?

30 maart 2024 om 14:02 Achtergrond

LEUSDEN Aankomend weekend, in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart, gaat de zomertijd in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit. Dat betekent een uurtje minder slaap. En ook dat het vanaf zondag ‘s ochtends wat later licht wordt en ‘s avonds wat later donker.

De zomertijd is de tijd die gedurende de zomer wordt gehanteerd. De klok wordt dan één uur vooruit gezet. Dit wordt gedaan omdat in de zomer de zon vroeger opkomt. Door de klok vooruit te zetten loopt de periode van het daglicht en de periode dat mensen wakker zijn het meest gelijk. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

GESCHIEDENIS ZOMERTIJD

Eerst werd het dagritme nog aangepast aan de tijd. De dag van de Romeinen begon bijvoorbeeld als de zon opkwam en eindigde als deze weer onder ging. Er kwamen in 1895 en 1907 al verschillende voorstellen, maar het lukte niet om iedereen te overtuigen en dus kwam er geen zomertijd. Pas in de Eerste Wereldoorlog gingen veel landen de zomertijd gebruiken. 

De oliecrisis zorgde ervoor dat bijna elk Europees land de zomertijd ging gebruiken. Dit kwam vooral omdat we tijdens de zomertijd geld bespaarden. Als het zon schijnt hoeft simpelweg het licht nog niet aan, straatlantaarns en lampen in huis gaan dus later aan.

PIEK AANTAL WILDAANRIJDINGEN

In de periode dat wintertijd weer zomertijd wordt is de kans op een aanrijding met grote wilde dieren vele malen groter dan normaal. ,,Pas op, matig uw snelheid en help een wildaanrijding voorkomen”, adviseert de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. 

De dieren zijn ingesteld op de schemertijden, wij draaien de klok vooruit

Verplaatsingen van bijvoorbeeld reeën, herten en wilde zwijnen vallen precies samen met het op gang komen van de verkeersdrukte. Dieren vertrouwen op hun biologische klok en moeten de komende dagen wennen en hun activiteiten aanpassen op het nieuwe dagritme van de mens. ,,De dieren zijn ingesteld op de schemertijden, wij draaien de klok vooruit. Laten wij ze dan de tijd geven om daar even aan te wennen door extra op te letten”, aldus Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland.Daarnaast zijn de reegeiten drachtig. Binnenkort verwachten ze één of twee kalfjes. Dat betekent dat met name de jonge, geslachtsrijpe bokken de komende maanden hun moeder verlaten en een nieuw territorium moeten zoeken. Zij trekken naar voor hen onbekend terrein. Daarbij steken ze waarschijnlijk één of meerdere wegen over.

SNELHEID VERLAGEN

,,Een aanrijding met wild komt altijd onverwacht en is lastig te voorkomen. Toch is de kans op een dodelijke confrontatie aanzienlijk te beperken door als automobilist je snelheid te matigen”, aldus de vereniging. ,,Te hard rijden is een heel belangrijke factor bij wildaanrijdingen, zeker na zonsondergang. Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het wild kans om een auto te ontwijken. Deze snelheid biedt de automobilist de mogelijkheid om tijdig te stoppen. Voor de eigen veiligheid is het belangrijk niet uit te wijken. Eenmaal veilig gestopt voor een overstekend dier, besef dan  dat er wellicht nog meer zullen oversteken.” 

Wie toch onverhoopt een dier aanrijdt, wordt gevraagd direct de politie te bellen via 0900 8844.

Te hard rijden is een heel belangrijke factor bij wildaanrijdingen, zeker na zonsondergang

KRITIEK

Veel mensen vinden een uur vooruit erg veel. Doordat de Benelux bijvoorbeeld al 35 minuten op de zonnetijd vooruitloopt is een uur extra best veel. Een ander kritiekpunt van sommige mensen is de moeilijke omschakeling. Kwekers van planten ondervinden hierin problemen. Het klimaat voor het gewas verandert namelijk niet en dus moeten de kwekers hier rekening mee houden. 

Ook kunnen sommige gedomesticeerde dieren last hebben van de omschakeling naar de zomertijd. Bijvoorbeeld koeien of sommige huisdieren verwachten van hun baasjes op een bepaalde tijd eten en door de zomertijd wordt dit plots veranderd. Dieren in het wild hebben hier uiteraard geen last van. Aangezien zij in het wild niets te maken hebben met zoiets als een klok of tijd. Ook mensen, vooral kinderen en ouderen, passen zich niet meteen aan. In de week na de instelling van de zomertijd lopen deze mensen kans om vermoeid te raken.

De zomertijd 2024 duurt tot zondag 27 oktober.

Bron: kalender-365.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie