Afbeelding
Jeroen Balk

Gemeente waarschuwt voor autokraken

23 juli 2022 om 11:04 Inbraak

WOUDENBERG In de eerste helft van 2022 is het aantal autokraken gestegen van 4 naar 15. ,,En zien we een opvallende stijging van het aantal misdrijven met 4 procent ten opzichte van vorig jaar’’, laat de gemeente weten. Zo blijkt uit het veiligheidsbeeld van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS).

Ook meldingen van personen met verward gedrag steeg ten opzichte van vorig jaar (64 procent). Naast de stijgingen zijn er ook opvallende dalingen. In de eerste zes maanden van 2022 waren er veel minder meldingen van jeugdoverlast. Het aantal meldingen is gedaald van 68 naar 33 meldingen. Ook het aantal winkeldiefstallen daalde met 85 procent.

,,De sterke stijging van het aantal autokraken is een landelijke tendens. In de periode dat er veel thuisgewerkt werd ging men minder op pad met de auto, hierdoor werd er minder schade gereden en dit leidde tot minder vraag naar auto-onderdelen. Nu is het precies andersom en begeven we ons weer meer op de weg, wordt er meer schade gereden, is de vraag naar auto-onderdelen groter en neemt het aantal kraken weer toe. Uw ogen en oren zijn van belang en bel 112 of anoniem via 0800 7000 wanneer u een verdachte situatie ziet. De meldingen zijn belangrijk om het aantal kraken te verminderen en kunnen leiden tot succesvolle aanhoudingen van verdachten en veroordelingen. Samen zetten we ons in voor en veilig Woudenberg”, vertelt loco-burgemeester de Kruif. 

Een opvallende daler in Woudenberg is het aantal (poging tot) woninginbraken (van 14 naar 9), terwijl regionaal juist een stijging is te zien. Ook het aantal aangiften van geweld zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar, namelijk met 24 procent. ,,Tijdens de coronajaren zagen we een verschuiving van de zichtbare criminaliteit naar digitale criminaliteit, terwijl dat nu juist andersom is.’’ Het aantal aangiften is dit jaar gedaald van 35 in 2021 naar 28 in 2022.

Veel automobilisten zien hun auto als kluis voor waardevolle spullen. Autokrakers weten dit. Met apparatuur pikken autokrakers de signalen van bijvoorbeeld laptops op. Een autokraak is dan zo gepiept. In de praktijk is elke auto binnen 20 seconden open én leeg.

Tips om autokraak te voorkomen:
•         Parkeer uw auto in het zicht en op een goed verlichte plaats.
•         Sluit de auto altijd goed af en controleer de ramen en schuifdak.
•         Verwijder de afdruk van de zuignap (navigatiesysteem) van de voorruit.
•         Laat zien dat u niets van waarde verbergt. Zet het dashboardkastje open.
Op de website www.autokraak.nl vindt u meer tips om een autokraak te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie