Afbeelding
BDU

Pijnpunten in nieuwe dienstregeling bussen

12 april 2016 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG De provincie Utrecht en Syntus waren vorige week op bezoek bij de gemeenteraad van Woudenberg om de nieuwe dienstregeling, die op 11 december van start gaat, toe te lichten. Volgens wethouder Gijs de Kruif is deze niet onvoordelig voor Woudenberg, maar zijn er wel pijnpunten.

Door Joke van der Heide

De pijnpunten zitten met name in het schrappen van lijn 81 richting Zeist. Dit betekent dat de halte bij Reinaerde komt te vervallen. Wim Merkens (GBW) vroeg aandacht voor wat deze beslissing betekent voor de hondervijfenzestig cliënten, de personeelsleden, hun familie en vrijwilligers. Zijn fractie is benaderd door een familielid, die op zaterdag op bezoek gaat. Merkens betoogde dat het alternatief van de regiotaxi een dure oplossing is.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek gaf aan dat in de cijfers, op basis waarvan Syntus het nieuwe vervoersplan heeft ontwikkeld, niet zichtbaar is dat er veel van de halte gebruik gemaakt wordt. Voorwaarde bij de aanbesteding was dat er geen ege bussen meer rijden, bussen waar gemiddeld minder dan zes passagiers in zitten. Gezien de kleine vraag was de inzet van een buurtbus geen optie.

De provincie wil wel meedenken. De dag ervoor had de gedeputeerde een zelfde presentatie gehouden voor de gemeente Zeist, waar een verontruste ouder aanwezig was. Afgesproken is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de belbus in te zetten, zoals die op initiatief van welzijnsorganisatie MeanderOmnium in Zeist rijdt. De belbus werkt met vrijwillige chauffeurs, biedt vervoer van stoel-tot-stoel en is een aanvulling op het openbaar vervoer.

Meer mogelijkheden heeft de gedeputeerde niet. Wijziging van de dienstregeling is het eerste jaar vanwege het aanbestedingstraject juridisch niet mogelijk. Andere bedrijven zouden dan kunnen claimen dat zij ook onder de nieuwe voorwaarden kunnen leveren.

,,Nu moeten we het doen met wat is aangeboden", vertelt de gedeputeerde. ,,In het nieuwe vervoersplan 2017 zijn er misschien wel mogelijkheden." Onderdeel van de afspraak met Syntus is dat er ieder jaar een nieuw vervoersplan gemaakt wordt.

De gemeenteraad was alleen benieuwd hoe wensen voor een opgeheven lijn 81 gemeten worden. Syntus verzekerde de raad dat zij ook het komende jaar proactief gaan onderzoeken waar vraag is naar openbaar vervoer en dat de bewoners van Reinaerde hen inmiddels weten te vinden.Jan Mulder (SGP) vroeg meteen aandacht voor de positie van het toerisme in Woudenberg. Het tweede pijnpunt in de dienstregeling. Het vindt het een goede zaak dat er in de zomervakantie bussen gaan rijden. Alleen, zo betoogde hij, loopt het zomerseizoen van april tot oktober en dan zal er op mooie dagen ook vraag zijn naar openbaar vervoer. Ook hiervoor geldt volgens de gedeputeerde dat deze vraag niet zichtbaar was in de cijfers van het gebruik van de huidige lijn 81. Ofwel de toeristen gaan met de auto of met de fiets stelde zij vast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie