Grebbelinie in het Vizier heropent loopgraaf

11 mei 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - De gerestaureerde loopgraaf van de Stichting 'Grebbelinie in het Vizier' werd afgelopen vrijdag, op de dag af 73 jaar na de Duitse inval in Nederland, officieel in gebruik genomen. De oorspronkelijke replica dateerde van 2005 en had het totaal begeven. In de periode november 2012 tot en met april 2013 is deze loopgraaf door vrijwilligers geheel vernieuwd. In samenwerking met een aantal leden van 'Nederland Paraat', een re-enactmentgroep van de Vereniging Historische Militaria werd deze opening met enig ceremonieel omlijst.

Na een welkomstwoord van de voorzitter van de Stichting, mevrouw Colijn, gaf zij het woord aan generaal-majoor M. van Uhm, plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten. Deze schetste in zijn toespraak de situatie in de meidagen van 1940 in deze omgeving en wat voor gevolgen deze strijd heeft gehad. Ook wees de generaal op het belang van het onderhouden van geschiedenis. Want, als geschiedenis niet wordt onderhouden, wordt geschiedenis vanzelf vergetelheid. 'Opdat wij niet vergeten' is daarom een belangrijk motto.

De formele opening werd vervolgens verricht door middel van het afvuren van een geweerschot, waarna infanteristen van het 15e Regiment Infanterie vanuit hun inmiddels betrokken opstellingen, vuur uit brachten. Hierna werden genodigden en publiek in de gelegenheid gesteld om zelf de loopgraaf te bezichtigen. Hiermee werd deze stijlvolle ceremoniële opening afgesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie