Afbeelding
Guido de Boer

Valleivogels en Woudenberg houden gelijke tred

3 november 2018 om 18:06 Sport/sport

WOUDENBERG Kippenvel had Ronnie van Essen in het slotkwartier van de derby tussen Valleivogels en Woudenberg. ,,Het publiek ging erachter staan. Mooi man! Voor dit soort wedstrijden speel je in het eerste", genoot de middenvelder uit Scherpenzeel. De buren hielden met 2-2 gelijke tred met elkaar.

Van Essen was de grootste verrassing aan de aftrap. Hij verdreef Friso Drewes uit de basis en werd door trainer Rob van den Broek voor de defensie van de thuisploeg geposteerd, met Joshua Akerina en Remon Liefting als de diepgaande middenvelders. Het was een uitstekende vondst, want lange tijd had Valleivogels de overhand op het middenrif. Joey Kooij, een belangrijke pion bij de geelzwarten, was onzichtbaar.

Het klusje als nuttige en vervelende verbindingsman tussen verdediging en aanval ging Van Essen uitstekend af. Hij leidde met een pass naar de rechterzijde ook de 1-0 in, die Jos van Leeuwen al na 4 minuten binnentikte. Tien minuten scoorde Jimmy de Greef de tweede treffer voor de Vogels. Het was de 2-1, want Jeffrey de Witte had tussendoor uit een vrije trap voor de gelijkmaker gezorgd.

OUDERWETS Van Essen won bijna al zijn duels in de eerste helft. ,,Ouderwets, zoals bij Renswoude", stelde 'Ron Beton' vast. Van Essen, uit de boezem van de club, voetbalde enkele seizoenen bij de Kraaien, maar koos bewust voor een terugkeer naar zijn cluppie. Zaterdag wist hij waarom dat de juiste keuze was. ,,Het begon vanmorgen al toen mijn broer (Gert van Essen) belde en berichten stuurde. Hij was mij helemaal gek aan het maken, op een positieve manier." Gert van Essen had beelden van de kampioenswedstrijd van Valleivogels-Woudenberg op 18 mei 2011 (3-2) teruggekeken. ,,Gert had daar voor de beslissende 3-1 gezorgd. Dat gevoel van die wedstrijd, die passie, probeerde hij op mij over te brengen."

Het lukte, al was het niet genoeg voor de winst. Valleivogels kwam in het derde kwart van de wedstrijd met tien man te staan. Remco van de Fliert pakte zijn tweede gele kaart. Het was het keerpunt, zag Rob van den Broek, die als oud-trainer van Woudenberg maar wat graag gewonnen had. ,,We hadden tot die rode kaart het momentum in de wedstrijd. Niet dat we goed speelden overigens. Laten we het erop houden dat we de minst slechte ploeg waren." De coach van Valleivogels werd zoals verwacht overladen met hartelijke reacties van de tegenstander. ,,Mooi dat het zo kan."

De derby mondde uit in 2-2. Opnieuw De Witte knikte raak, maar de aanvoerder was wel reëel. ,,Ik vind dat we met een gelijkspel onze handjes dicht mogen knijpen." Ook in een ander opzicht eindigde de derby gelijk: Rechtsback Steffan Kranendonk, die uit zelfbescherming al lang gewisseld had moeten worden, kreeg ook zijn tweede gele prent.

OMHELZING Wat restte na afloop was de goede onderlinge sfeer en, voor wie er oog voor had, een mooie omhelzing tussen Gert en Ronnie van Essen. Daarin lag de liefde voor elkaar en de club Valleivogels besloten. ,,Ik had de tranen in mijn ogen staan."