De Ponlijn.
De Ponlijn. CDA eigen foto

Ingezonden

22 mei 2023 om 14:26

‘Een herboren Ponlijn is gepasseerd station’

,,Als lezer van de krant en als planoloog heb ik met verbazing vernomen dat de Stichting Food Valley een oud paard van stal wil halen met de discussie over een herboren treinverbinding tussen Amersfoort en Veenendaal. Mijn visie: spaar je geld voor betere doeleinden want dit onderwerp is... een gepasseerd station.”


,,In de oorlog mag de Ponlijn door de Duitsers zijn gebombardeerd, dit is slechts het begin van talloze nieuwe ontwikkelingen, die onomkeerbaar zijn. Om te beginnen moet zo’n verbinding wel meer dan een enkelspoor baantje op dit traject zijn. De huidige tijd stelt hoge eisen aan veiligheid, verdubbeling van sporen, geluidhinder, oversteekbaarheid in stedelijk gebied en aan aantallen reizigers.”

,,Bij Amersfoortse plannen voor het centrumgebied is de laatste decennia al stilgestaan bij de toekomst van de Ponlijn. De conclusie was: opwaardering lijkt onwaarschijnlijk en niet haalbaar, dus zijn stationsgebied en aanpalende wijken richting Leusden herontwikkeld met investeringen van grof geschat honderden miljoenen voor nieuwe overgangen en verkeersstructuren. De Ponlijn heeft een nauwe doorgang (viaductje) onder de Stationsstraat door, in principe enkel spoor en geschikt voor lage snelheden (geluid/veiligheid) voor het transport naar en van Pon in Leusden.”


,,In Leusden is door Pon grootschalig geïnvesteerd in gebouwen voor assemblage/afmonteren van auto’s, showrooms en grote parkeerterreinen. De auto’s verlaten het terrein grotendeels per speciale dubbele vrachtvoertuigen die circa twaalf auto’s bevatten. Ook hier is grootschalig geïnvesteerd. Pon uitkopen? The sky is the limit.”

,,Aan de andere zijde van het Poncomplex is de nieuwbouwwijk Tabakssteeg/Maanwijk gebouwd. Er komt in de toekomstnog een Tabakssteeg 2 aan de zuidzijde. Ruimte voor verbreding van de Ponbaan is daar niet. Er ligt ook nog een beschermd rivierdaltracé van de Heiligenbergerbeek.”

,,Leusden ligt ongelukkig ten opzichte van een eventueel station bij Leusden-Zuid, als het al kan, dus zal niet veel bijdragen aan het vervoersdebiet van treinen nabij een knooppunt van snelwegen en goede busverbindingen met Amersfoort Centraal. Als we de spoorlijn verder volgen, houdt hij op bij de Leusbroekerweg. In de gemeente Woudenberg ligt een compleet bedrijventerrein op het voormalige treintracé. Ook in Woudenberg draagt een station te weinig bij aan het vervoersdebiet door de verspreide ligging van delen van het dorp.”

,,In 2009 heeft de provincie besloten tot het niet reactiveren van het treintracé vanwege milieuredenen en geringe bijdrage aan vervoersdebiet. Zij houdt hier bij de ruimtelijke ontwikkeling dus geen rekening meer mee.”

,,Ik wilde bij de A12 maar ophouden, want ik vermoed dat een spoorlijn van Veenendaal naar de A12 ook geen zinvol voorstel is. Het lijkt dat de Stichting Food Valley eerder wil laten zien dat ze nog bestaat, dan dat herbouw van de spoorlijn een reële optie is van niks naar nergens."

Marie-José Verheugen.