De wens voor een toekomstige herontwikkeling van het gebied rond Kostverloren blijft wel staan
De wens voor een toekomstige herontwikkeling van het gebied rond Kostverloren blijft wel staan Van den Tweel

Plan Kostverloren in de ijskast, Visie op Retail blijft uitgangspunt voor ontwikkelingen

26 mei 2023 om 10:44 Winkels

WOUDENBERG Het plan voor een nieuwe stedenbouwkundige invulling van het gebied Kostverloren – Dorpstraat gaat voorlopig de ijskast in. De meeste eigenaren van de panden Dorpsstraat 17-25 hebben bij wethouder Henk-Jan Molenaar aangegeven op dit moment geen meerwaarde in sloop/nieuwbouw van het vastgoed ten behoeve van een transformatie van het achterliggende (parkeer)terrein tot een aantrekkelijk centrum- en horecaplein. Bij eventuele nieuwe ontwikkelingen blijft de Visie op Retail wel uitgangspunt zodat de toekomstige ontwikkelkansen voor dit gebied wel overeind blijven.

Er wordt al lang gepraat over het aantrekkelijker en gezelliger maken van het centrum van Woudenberg. In de hiervoor door de gemeenteraad vastgestelde Visie op Retail heeft een herontwikkeling van het gebied Kostverloren en Dorpsstraat tot een commercieel hart van Woudenberg prioriteit. Hiervoor zijn in de loop der jaren al verschillende plannen gepresenteerd die concreet laten zien hoe er in dit gebied met een aanpassing of sloop van bestaande panden een aantrekkelijk centrum kan ontstaan met een horecaplein. De verhuizing van Albert Heijn naar de achterzijde van parkeerterrein Kostverloren naar een nieuw pand met onderliggende parkeergarage is onder meer onderdeel daarvan, evenals sloop en nieuwbouw van de huidige rij panden aan de Dorpsstraat.

In een memo aan de gemeenteraad constateert wethouder Molenaar dat het ideaalbeeld van de Visie: sloop/nieuwbouw en daarmee een vierzijdige bebouwing in het gebied, de eerstkomende tien jaar niet te verwachten is. Hij baseert zijn oordeel op gesprekken met diverse pandeigenaren in het gebied om zich een beeld te vormen over de bereidheid en mogelijkheden om binnen afzienbare tijd invulling te geven aan de visie voor dit gebied. Die bereidheid is er op korte termijn niet, stelt de wethouder vast. ,,De bestaande panden zijn daarvoor nog in voldoende bouwkundige staat, er wordt geen positief financieel rendement verwacht van sloop/nieuwbouw en er is zorg dat bestaande gebruikers om financiële redenen niet terug kunnen keren. Ook is er in de basis geen bereidheid tot verkoop. Deze eigenaren willen de huidige huurders behouden en zijn actief op zoek naar nieuwe huurders’’, aldus Molenaar, die opmerkt dat zijn bevindingen overeenkomen met die van de door de gemeente aangestelde centrumregisseur uit diens gesprekken met verschillende van deze eigenaren en leden van de taskforce waarvan onder meer de winkeliersvereniging DES en vertegenwoordigers van vastgoedeigenaren en ontwikkelaars deel uitmaken.

,,Er zal daarom ook op een andere wijze tot versterking van de eenheid in het centrum gekomen moeten worden, uitgaande van bestaande panden’’, benadrukt Molenaar. ,,Wij hebben besloten om bij de beoordeling van plannen voor de bestaande panden de basis van de Visie op Retail als uitgangspunt te blijven nemen. Dat wil zeggen dat er bereidheid is om op onderdelen af te wijken van de geldende regels, mits het plan bijdraagt aan de uitgangspunten van de Visie op Retail. Daarbij is vooral van belang dat er een betere relatie ontstaat tussen Kostverloren en de Dorpsstraat. Minimaal is gewenst dat zowel de Dorpsstraat als ook parkeerterrein Kostverloren een ‘voorkant’ krijgen.’’

De wethouder blijkt de eerste testcase hiervoor al binnen te hebben, want hij maakt in het memo melding van een ingekomen principeverzoek van één van de huidige gebruikers van een pand in dit gebied. Om welk pand of gebruiker het gaat wordt niet bekendgemaakt. Wel deelt Molenaar mee dat de indiener van het principeverzoek is meegegeven onder welke voorwaarden en planaanpassingen de gemeente in principe bereid is om af te wijken van de geldende regels van het bestemmingsplan voor de aanpassing van het bestaande pand. ,,Wij moeten nu afwachten of dat voor betrokkenen zal leiden tot een haalbaar plan waarvoor ook daadwerkelijk een vergunning aangevraagd gaat worden’’, aldus Molenaar, die aangeeft dat de nadere voorwaarden voor aanpassing van het pand de toekomstige ontwikkelkansen voor dit gebied in elk geval overeind houden. ,,Wij hopen dat de ontwikkelingen rondom de Albert Heijn en de Aldi de komende jaren tot realisatie kunnen komen en dat deze op langere termijn een vliegwiel zullen gaan zijn voor de sloop/nieuwbouw van dit middengebied.’’

Op de vraag van GBW-raadslid Björn de Jong om iets concreter te zijn over de termijn waarop eventuele ontwikkelingen rond deze supermarkten te verwachten zijn, kon Molenaar in de commissievergadering van vorige week nog geen antwoord geven. ,,Het gaat minder snel dan gehoopt, maar ik heb eind van deze maand weer een gesprek met AH en Aldi en hoop op positief nieuws’’, aldus de wethouder die toezegde de gemeenteraad begin juni weer een update te zullen geven van de stand van zaken.

Min of meer in samenhang met de mededelingen van de wethouder rond de plannen voor het gebied Kostverloren en Dorpsstraat, verzocht Jan Bessembinders (CDA) om de inmiddels gepubliceerde omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van het vervallen pand aan de Dorpsstraat 7 tot winkelruimte en bovenliggende appartementen te agenderen voor de eerstvolgende commissievergadering. ,,Het is mooi nieuws dat daar nu wat gaat worden, maar wat betekent dit voor de uitstraling van alle panden en initiatieven rond Kostverloren?’’ Bessembinders kreeg steun voor zijn verzoek van onder meer de fracties van PvdA-GL en de SGP. ,,Bij de omgevingsvergunning is bewust afgeweken van de uitgangspunten van bestemming en parkeren’’, constateerde Henk van de Wetering (PvdA-GL), die daarom graag meer informatie wil hebben over de motivatie hiervoor en het risico op eventuele precedentwerking. Daarnaast was ook hij geïnteresseerd in de samenhang van deze ontwikkeling met de overige plannen voor dit gebied.