'Meer betaalbare woningen'

13 maart 2023 om 17:28

27.000 nieuwe woningen in de regio Amersfoort

WOUDENBERG Het rijk, de provincie Utrecht, gemeenten en woningcorporaties zetten samen de schouders onder de bouw van ruim 83.500 nieuwe woningen tot en met 2030. Hiervoor zijn drie woondeals opgesteld voor de regio's Amersfoort, U10 (samenwerking van 16 Utrechtse gemeenten) en Foodvalley. Deze woondeals bevatten afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge zette, samen met alle deelnemende partijen, zijn handtekening onder de woondeals.


Per regio worden afspraken gemaakt over het aantal woningen dat zal worden gerealiseerd. In de regio Amersfoort gaat het om 27.000 woningen. In Woudenberg zijn dit er 1.060. In Amersfoort gaat het om 11.584 woningen, in Baarn 874, in Barneveld 5.380, in Bunschoten 1.103, Eemnes 401, in Leusden 1.455, in Nijkerk 3.857 en in Soest 1.250.


De haalbaarheid van de afspraken is van diverse randvoorwaarden afhankelijk, bijvoorbeeld op het gebied van financiële tekorten, bereikbaarheid, stikstof, netcongestie en capaciteit bij overheden en bouwsector. Met de ondertekening van de woondeals spreken de partijen uit zich in te spannen om de afspraken uit te voeren en samen de knelpunten aan te pakken.


,,Het aantal inwoners en huishoudens in Woudenberg neemt steeds meer toe en daarmee ook de vraag naar betaalbare woningen'', vertelt wethouder Molenaar die voor de gemeente Woudenberg zijn handtekening zette. ,,Wij streven ernaar dat vanaf 2025 twee derde van de nieuwe woningen in het segment ‘betaalbaar’ valt. Dit moet het makkelijker maken voor mensen met een laag- en middeninkomen om een woning te vinden. Met deze ondertekening zetten we weer een stap in het zorgen voor een woningmarkt die voor iedereen toegankelijk is”, aldus wethouder Molenaar.


Op de huidige woningmarkt zijn er te weinig betaalbare woningen. In de woondeals zijn daarom ook afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen. Het streven is dat er vanaf 2025 twee derde van de woningen die gerealiseerd worden, in het segment 'betaalbaar' valt. Dat zijn sociale huurwoningen (tot 808 euro per maand), middenhuurwoningen (tot 1.000 euro per maand) en betaalbare koopwoningen (tot 355.000 euro). Een belangrijk deel van alle betaalbare woningen wordt door corporaties gebouwd.