De Ladiesday is geïnitieerd door Cees Roosenboom.
De Ladiesday is geïnitieerd door Cees Roosenboom. Gerwout Lamberink

‘De vrouw is onderbelicht in ons dorp’

20 maart 2023 om 15:01 Maatschappelijk

WOUDENBERG Moeders, vrouwen in de politiek, managers, zorgmedewerkers en nog vele anderen. Woensdag 8 maart organiseerde de programmaraad van het Cultuurhuis een Ladiesday voor alle Woudenbergse vrouwen in het kader van Internationale Vrouwendag. Bezoekers konden deelnemen aan workshops, een Ladies talkshow bijwonen en genieten van een hapje en een drankje op de markt. De Woudenberger praat met de initiatiefnemers en bezoekers over wat deze dag voor hen betekent. 

Het Cultuurhuis is gevuld met een energiek gevoel. Er is een markt en er klinkt muziek van de muziekgroep Mic’s Music. Vrouwen van verschillende leeftijden zijn bij elkaar gekomen om de Internationale Vrouwendag te vieren. Er heerst een gevoel van solidariteit en verbinding als ze praten over hun persoonlijke ervaringen en de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd.

De Ladiesday is geïnitieerd door Woudenberger Cees Roosenboom. ,,De vrouw is onderbelicht in ons dorp”, beweert hij. ,,Het doel van de dag is om de Woudenbergse vrouw in het middelpunt te zetten en te luisteren naar wat ‘onze vrouwen’ te zeggen hebben, terwijl er tegelijkertijd ook een gezellig feestje wordt gevierd.” In plaats van het gebruikelijke idee dat vrouwen het ‘zwakke geslacht’ zijn, gelooft Cees juist in het tegenovergestelde. ,,Ik beschouw vrouwen vaak als het ‘morele kompas’ van de man. Slechts één blik van haar kan haar man en kinderen op het juiste pad houden. Daarom vind ik de vrouw het sterke geslacht.”

Tijdens de Ladiesday in Woudenberg werd er ‘s middags onder leiding van Caroline Nelissen een talkshow gehouden met als thema ‘onbeperkt leefbaar’. Alle aanwezige vrouwen gingen met elkaar in gesprek over vraagstukken als: wat betekent leefbaar voor jou als vrouw en hoe pas je dat thuis of op je werk toe? ,,Caroline heeft de talkshow op zeer professionele manier begeleid. Het leverde mooie en inspirerende gesprekken op”, aldus Ina Muller, programmacoördinator van Cultuurhuis Woudenberg.

Volgens Cees hebben veel vrouwen te maken met de uitdaging om werk en privé in balans te houden, vooral als ze kinderen hebben. ,,Wanneer zowel de man als de vrouw buitenshuis werken, is het nog steeds gebruikelijk dat de vrouw bij thuiskomst verantwoordelijk wordt gehouden voor het draaiende houden van het huishouden, terwijl de man ontspannen op de bank zit.”

Na afloop van de talkshow konden de dames deelnemen aan verschillende workshops, zoals het maken van zeepjes, armbandjes en vilten harten. De catering is verzorgd door Hennie de Ruiter en mensen van Reinaerde. Ook is er een marktje waar eigengemaakte producten worden verkocht. Daarnaast konden bezoekers twee dames van Oud Woudenberg aan het werk zien, die hun waskunsten van vroeger tonen. In de avond verzorgde Joke Marcus een zangworkshop in de bibliotheek waarbij vrouwen op zowel letterlijke als figuurlijke wijze hun stem konden laten horen.

Ina Muller hoopt dat de Ladiesday de vrouwen in Woudenberg dichter bij elkaar brengt. ,,Het evenement is gericht op het verkennen van het leven van de Woudenbergse vrouw en het aangaan van verbindingen. Door middel van de talkshow, workshops en andere activiteiten hebben de vrouwen in Woudenberg de kans gekregen om elkaar beter te leren kennen en om ervaringen te delen.”

Bezoekster Petra is samen met anderen sleutelhangers aan het maken. In gesprek met Petra vertelt ze over hoe mannen en vrouwen in haar omgeving vaak ongelijk behandeld worden. Ze benadrukt dat vrouwen vaak de steunpilaren zijn in het gezin. ,,Toch verdienen ze vaak minder dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen.”

Internationale Vrouwendag is een jaarlijks terugkerende dag die wereldwijd wordt gevierd op 8 maart. Het is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de positie van vrouwen in de maatschappij. Op deze dag wordt stilgestaan bij de strijd die vrouwen hebben geleverd voor gelijke rechten en kansen, en bij de nog bestaande ongelijkheden tussen mannen en vrouwen.

De Internationale Vrouwendag bestaat sinds 1911 en is ontstaan na een staking van vrouwen die werkten in textielfabrieken in New York. Dit was het begin van een strijd voor gelijk loon en betere arbeidsomstandigheden. In 1912 werd in Nederland de eerste vrouwendag georganiseerd. In 1917 brak opnieuw een staking uit in Sint-Petersburg, wat leidde tot de verkiezing van 8 maart als definitieve datum van de Internationale Vrouwendag door het International Vrouwensecretariaat van de communistische partij in 1921. Tijdens de Koude Oorlog werd de viering van deze dag bij NAVO-landen niet erkend, maar sinds de feministische golf in de jaren 60 wordt Internationale Vrouwendag internationaal weer volop gevierd met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

Muller en Roosenboom noemen de Ladiesday een geslaagde dag. ,,Het was een dag vol gezelligheid, saamhorigheid en eenheid onder de vrouwen van Woudenberg”, aldus Muller. ,,Hopelijk kunnen we dit volgend jaar weer organiseren en met elkaar in gesprek gaan over andere grote thema’s in het leven van de Woudenbergse vrouw.”

Onder leiding van Caroline Nelissen gingen vrouwen met elkaar in gesprek.
Afbeelding
De dames kunnen deelnemen aan verschillende workshops.
Op de markt worden zelfgemaakte producten verkocht.
De Ladiesday is georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag.
Laten zien hoe mensen vroeger kleding wasten.
Joke Marcus verzorgt een zangworkshop in de bibliotheek.