Het stedenbouwkundig plan van Hoevelaar fase 2 is aangepast op verzoek van het waterschap.
Het stedenbouwkundig plan van Hoevelaar fase 2 is aangepast op verzoek van het waterschap. Eigen foto

Rioolgemaal zit nieuwbouw in de weg

18 maart 2023 om 10:52 Wonen

WOUDENBERG De geurcirkel rond het rioolgemaal aan de Zegheweg zorgde vorige week voor discussie in de raadscommissie bij de behandeling van het bestemmingsplan Hoevelaar fase 2. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) houdt een richtlijn van 30 meter afstand tussen woningen en een rioolgemaal aan.

Woudenberg ging in het bestemmingsplan aanvankelijk uit van 10 meter en heeft deze afstand naar aanleiding van een zienswijze van Waterschap Vallei en Eem uiteindelijk in onderling overleg verruimd naar 20 meter. De grotere geurcirkel betekent wel een beperking in de bouwmogelijkheden. Volgens het bestemmingsplan kunnen er in Hoevelaar fase 2 maximaal 275 woningen worden gerealiseerd. Door de aanpassingen aan het stedenbouwkundig plan zullen dat er, zoals het er nu naar uitziet, 260 gaan worden. ,,De beoogde geurcirkel rond het rioolgemaal kan het project commercieel gezien maken of breken’’, stelde VVD-er Stalman vast, wijzend op de gevolgen van minder woningen bouwen en dus een lagere grondopbrengst voor de toch al vrij krap ogende grondexploitatie van de gemeente. 

Over dat laatste wilde de raadscommissie bij dit agendapunt echter niet spreken, omdat de nog licht positieve herziene grondexploitatie en met name de eventueel daarbij komende risico’s deze avond nog in een besloten gedeelte aan de orde zou worden gesteld. Tot die risico’s behoorde in de ogen van Peter van Schaik (GBW) toch ook nog wel eventuele problemen rond de in het plan aangehouden geurcirkel. Kan de gemeente garanderen dat er geen geuroverlast voor dichtbij die cirkel wonende mensen zal ontstaan en levert dit geen problemen op voor de verkoop van de woningen in de buurt van de Zegheweg, zo vroeg hij zich af. Wethouder Henk Jan Molenaar maakte zich daarover geen zorgen. Hij benadrukte dat de 30 meter van de VNG een algemene richtafstand is, waarvan gemotiveerd mag worden afgeweken. Volgens Molenaar zat het knelpunt van het waterschap vooral in het verouderde filter van de installatie. Hoewel uit het eigen onderzoek van de gemeente was gebleken dat een afstand van 10 meter al mogelijk was, is de gemeente uiteindelijk met het waterschap tot het compromis gekomen van 20 meter, inclusief vervanging en modernisering van het filter.

Henk van de Wetering (PvdA-GL) en Bert Bosman (CU) spraken hun teleurstelling uit dat er in Hoevelaar fase 2 niet wordt gebouwd volgens de woonagenda van minister De Jonge, waarbij in de verschillende woondeals onder meer een streven is vastgelegd voor 30 procent sociale huurwoningen.  In Hoevelaar fase 2 is wel een verhoging opgenomen van 24 naar 26 procent sociale huur, maar Van de Wetering en Bosman zouden liever zien dat dit mogelijk toch nog wordt opgetrokken naar de gewenste 30 procent. Daarnaast vroeg Van de Wetering extra aandacht voor duurzaamheid en circulair bouwen, groene tuinen, voldoende laadpalen en sport en beweegmogelijkheden in de openbare ruimte van de wijk. Wethouder Molenaar bevestigde dat er in Hoevelaar 2 nog niet gebouwd wordt in de verhoudingen zoals het rijk dat wil. ,,Dat hoeft ook niet voor de plannen die op het moment van de woondeals al in ontwikkeling waren. De basis van het woningbouwprogramma in Hoevelaar fase 2 is de lokale woonvisie en we hebben ook nog tot 2025/2026 de tijd om de woonagenda van het rijk hierin te verwerken.’’

CDA en SGP maakten zich, overigens net als verschillende andere partijen, wel grote zorgen over de ontsluiting van de nieuwe woonwijk op de ‘toch al zo overbelaste N224’. Gerben Heldoorn (SGP) vond alleen de beoordeling van de kruising waarover het verkeer straks op de N224 terechtkomt wat mager, in relatie tot de bredere problematiek op de provinciale weg. Jan Bessembinders (CDA) benadrukte dat de problemen op de N224 alleen maar groter worden, ook als straks Hoevelaar fase 3 er nog aankomt. ,,Dan is er weliswaar een extra ontsluiting naar de Parallelweg voorzien, maar ook dit verkeer komt via een omweg uiteindelijk op de N224 terecht.’’ De CDA-er vroeg zich af hoe het staat met de druk die Woudenberg samen met buurgemeenten Scherpenzeel en Renswoude uitoefent op de bij deze weg betrokken provincies. Ook wachtte hij met smart op de uitkomsten van een onderzoek van de provincie Utrecht, waarin gekeken zou worden naar de (maximale) capaciteit van de N224.

Wethouder Daphne de Kruif liet weten de zorgen over de drukte op de N224 te delen, maar wees erop dat onderzoek bij het masterplan voor Hoevelaar destijds heeft uitgewezen dat het extra verkeer passend zou zijn. Zij liet weten dat de gesprekken met de buurgemeenten over de drukte op de N224 nog steeds gaande zijn en over het mobiliteit-/capaciteitsonderzoek van de provincie Utrecht verwacht zij eind van deze maand nader bericht te krijgen. ,,Na behandeling in het college kan dan ergens in april ook de raad hierover worden geïnformeerd.’’

Op donderdag 23 maart praat de gemeenteraad verder over het bestemmingsplan.