Aan het ontwerpbestemmingsplan zijn jaren van overleg voorafgegaan.
Aan het ontwerpbestemmingsplan zijn jaren van overleg voorafgegaan. YMCA

Bestemmingsplan YMCA stilgelegd

16 maart 2023 om 10:11 Politiek

WOUDENBERG De procedure rond het bestemmingsplan dat een verhuizing van het kampeerterrein van YMCA Leusden naar het Henschotermeer in Woudenberg mogelijk moet maken, is tijdelijk stilgelegd. Naar aanleiding van een zienswijze moet aanvullend natuuronderzoek worden gedaan, omdat het onder meer niet uitgesloten is dat de nieuwe locatie een essentieel leefgebied van de (beschermde) das betreft.

Wethouder Henk Jan Molenaar meldde vorige week in de commissievergadering dat nog niet duidelijk is wanneer het nader onderzoek zal zijn afgerond. In afwachting daarvan wordt de behandeling van het bestemmingsplan voorlopig opgeschort.

YMCA zit al sinds 1928 op Landgoed Den Treek-Henschoten in Leusden. De landgoedeigenaar wil echter dat YMCA haar vestiging in Leusden verruilt voor een perceel nabij het Henschotermeer in de gemeente Woudenberg. Op de nieuwe plek gaat YMCA 4,8 hectare bos en 3 hectare recreatieterrein, vroeger van kampeerclub NCC, in gebruik nemen. 

Aan het ontwerpbestemmingsplan, dat Woudenberg van 7 december tot en met 17 januari ter inzage heeft gelegd zijn jaren van overleg voorafgegaan. De verhuizing werd aanvankelijk meegenomen in de toekomstplannen voor de omgeving van het Henschotermeer van Mooi Meer BV; de commerciële exploitant die er onder meer horeca en een recreatiehal wil gaan neerzetten. Dit masterplan stuitte op veel verzet van omwonenden en organisaties die vreesden voor ernstige aantasting van de natuur. Uiteindelijk werd besloten de YMCA-verhuizing los te koppelen van de andere plannen in het gebied door het opstellen van een apart bestemmingsplan.

In die zienswijze, die op het bestemmingsplan YMCA Kampeerterrein Woudenberg is ingediend, stellen de Vereniging Bewonersbelangen Maarn Maarsbergen en de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk, ernstige bedenkingen te hebben tegen het plan. Zij constateren dat de verplaatsing van YMCA meer is dan een verhuizing vanwege de uitbreiding van het aantal standplaatsen van 89 naar 140, de toevoeging van kampeerhuisjes en een jaarrond openstelling in plaats van een seizoensgebonden openstelling. Vanuit alleen dit perspectief al, is het moeilijk in te zien dat er sprake is van een ‘vooruitgang voor de natuur’ menen de indieners, die erop wijzen dat een dergelijke vooruitgang vereist is om de vestiging van YMCA mogelijk te maken. 

Verder zet men vraagtekens bij de natuurtoets die in de stukken bij het bestemmingsplan is opgenomen. Het gebied zou recent enkele malen zijn bezocht door een ervaren veldonderzoeker. Daarbij zouden meerdere sporen van de das zijn aangetroffen, ook in het gebied waar YMCA-tentenkampen zijn gepland. Ook zijn sporen van een boommarter en een ree aangetroffen. 

Deze sporen en aanwijzingen van voorkomende dieren zijn volgens de bezwaarmakers niet aangegeven in de natuurtoets, waardoor zij twijfels hebben over de betrouwbaarheid daarvan. Zij verzoeken daarom om een second opinion van een ander bureau om helder te maken of er activiteiten in het gebied gaan plaatsvinden die conflicteren met de soortenbescherming zoals die wordt gewaarborgd door de Wet natuurbescherming. In die wet is de bescherming van de das, zijn burcht en zijn leefgebied opgenomen. De indieners van de zienswijze zijn volgens wethouder Molenaar inmiddels geïnformeerd over het aanvullend onderzoek dat momenteel in het gebied wordt uitgevoerd. 

Afhankelijk van de tijd die dit onderzoek in beslag gaat nemen alsmede de uitkomsten daarvan, zal duidelijk worden of het streven van YMCA om in april 2024 op de nieuwe plek te kunnen starten, nog steeds haalbaar is.

Afbeelding