Grens minimaregelingen verhoogd

28 november 2022 om 15:26

'Hopen dat minder huishoudens in schulden komen'

WOUDENBERG De prijzen van de dagelijkse boodschappen, kleding en vooral van gas en elektriciteit zijn enorm gestegen. 


Steeds meer huishoudens hebben hierdoor moeite om rond te komen of raken in financiële problemen. 


Mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hebben daarom recht op een energietoeslag van 1.300 euro. Daarnaast komen zij mogelijk dit jaar ook in aanmerking voor individuele bijzondere bijstand voor energiekosten.


Wethouder Moniek van de Graaf: ,,Lang niet iedereen die recht heeft op een energietoeslag of -bijdrage vraagt dat ook aan. Ook is er een groep mensen die niet weet dat ze daar recht op hebben, bijvoorbeeld inwoners met alleen AOW of een klein inkomen uit werk.'' 


,,Ik zou dus iedereen met een laag inkomen die nog geen energiebijdrage heeft aangevraagd op willen roepen contact op te nemen met De Kleine Schans. Samen kan dan bekeken worden of iemand in aanmerking komt; laat het niet liggen.”


VERHOGING INKOMENSGRENS MINIMAREGELINGEN Nu het aantal huishoudens met financiële problemen toeneemt, heeft de gemeente Woudenberg besloten de inkomensgrens voor minimaregelingen te verhogen. 


Vanaf 1 januari 2023 wordt die grens opgetrokken van 110 naar 130% van het sociaal minimum. 


Dat betekent dat meer mensen gebruik kunnen maken van de minimaregelingen. De gemeente hoopt dat hierdoor minder huishoudens in de schulden komen.


MINIMAREGELINGEN Minimaregelingen zijn bijvoorbeeld het kindpakket (bijdrage voor onder andere sporten, laptop, een fiets en/of een schoolreisje), individuele inkomenstoeslag en bijzondere bijstand. 


Moniek van de Graaf: ,,Al deze regelingen zijn er om mensen die dat nodig hebben financieel te helpen of een steuntje in de rug te geven. En ook voor informatie hierover kan je terecht bij De Kleine Schans.”