Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet in 2020 weten dat dat jaar voor het eerst in totaal meer dan een miljard euro binnenkwam aan parkeergeld.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet in 2020 weten dat dat jaar voor het eerst in totaal meer dan een miljard euro binnenkwam aan parkeergeld. EnterMedia

Meer gemeenten harken [parkeergeld binnen

28 november 2022 om 10:03

WOUDENBERG De periode nadert dat we weer massaal gaan shoppen. De energiearmoede ten spijt, wordt de komende tijd weer zowel online als fysiek volop gekocht. Ga je eropuit om ouderwets te winkelen, dan is de kans steeds kleiner dat je met de auto in een binnenstad terecht kunt zonder te betalen voor een parkeerplek. Om twee redenen vinden gemeentes betaald parkeren fijn: het genereert inkomsten én het is een middel om het autoverkeer te reguleren.

Nederland is een klein land vol mensen die allemaal een stukje willen van de beschikbare ruimte. Wonen staat op plek 1, maar de ruimte die verkeer en vervoer innemen is ook groot. ,,40 tot 60 procent van de ruimte wordt in beslag genomen door verkeer en vervoer”, zei Frans Bekhuis, Senior Projectmanager bij CROW (kennisplatform voor verkeer en vervoer), eerder dit jaar op de vakwebsite Verkeerskunde.nl over de verdeling van de beschikbare ruimte.

Ameland

Dit is dus verkeer en vervoer bij elkaar opgeteld. Er is ook een getal over de oppervlakte van alle gebieden waar in Nederland betaald parkeren geldt. Deze werd begin dit jaar door databedrijf Spotzi berekend op een slordige 286 vierkante kilometer. Dat is ongeveer de oppervlakte van Ameland. Ten opzichte van 2013 is dit een toename met 33 procent.
Volgens Spotzi spannen grote gemeenten de kroon, maar ook in toeristische gebieden kunnen ze er wat van. In Zeeland bijvoorbeeld bestond betaald parkeren in 2013 nog nauwelijks, maar tegenwoordig is dit hier niet meer weg te denken.

Volgens Bekhuis is helder dat met al dat geparkeerde blik een strijd om de ruimte gaande is. ,,Neem in overweging dat het gros van de auto’s het grootste deel van de tijd stilstaat en je kunt nagaan welke druk dat op onze ruimte heeft. We moeten ons gaan afvragen wat we doen met die schaarse vierkante meters.“ 

Aanjager

Omvang gebied betaald parkeren net zo groot als Ameland

Op deze uitdaging hebben dit jaar meerdere partijen zich in het het Landelijk Actieprogramma Parkeren en Verblijven geworpen. Minder auto’s toelaten het makkelijkste en meest gehoorde antwoord op de vraag wat te doen met het ruimtebeslag in binnensteden, maar Bekhuis meent dat er twee kanten aan het verhaal zitten. ,,Parkeren kan juist een aanjager zijn voor duurzame gebiedsontwikkeling. Parkeerruimte kan bijvoorbeeld een plek bieden aan water bij heftige regenval. Met andere woorden, je kunt parkeerplekken creëren en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan andere opgaven, op het gebied van infrastructuur en klimaat. Je kunt wel zeggen dat je een autoluwe stad wil zijn, maar dan moet je wel een alternatief bieden, in de vorm van een hub of een ander straatprofiel waar meer aandacht is voor lopen en fietsen”, aldus Bekhuis bij Verkeerskunde.nl.

Steeds meer parkeerpenningen

Omvang gebied betaald parkeren net zo groot als Ameland

Hoe dan ook strijkt een groeiend aantal gemeenten steeds meer parkeerpenningen op. In 2019 hield Detailhandel Nederland een onderzoek onder de 36 grootste winkelsteden van ons land en daaruit bleek dat liefst 80 procent van deze steden hun tarieven in de vijf jaar daarvoor verhoogden. Het zijn de laatst bekende cijfers en het lijkt zeker dat in veel gevallen de stijging nadien heeft doorgezet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet in 2020 weten dat dat jaar voor het eerst in totaal meer dan een miljard euro binnenkwam aan parkeergeld.
In Woudenberg is parkeren gratis. Bij de verschillende blauwe zones wordt aangegeven hoe lang daar mag worden geparkeerd. Het landelijke gemiddelde is 3,34 euro (Nationaal Parkeer Register).

Afbeelding