Wethouder Moniek van de Graaf: ,,Mijn doel is wel om zo transparant mogelijk te zijn naar u als gemeenteraad.''
Wethouder Moniek van de Graaf: ,,Mijn doel is wel om zo transparant mogelijk te zijn naar u als gemeenteraad.'' Gemeente Woudenberg

Wethouder: 'Ernstige situatie'

28 november 2022 om 15:29

GGD Utrecht stopt met ontwikkeling Digitaal Kinddossier


Joke van der Heide


WOUDENBERG Accounthouder Björn de Jong (GBW) sprak namens zijn collega accounthouder Jikke Wams (PvdA/GL) in de gemeenteraadsvergadering van 26 november zijn ongenoegen uit over het mislukte project om binnen de GGD regio Utrecht een digitaal Kinddossier, GGiD, te ontwikkelen.


DIGITAAL KINDDOSSIER Vanaf 2008 bestaat er voor gemeenten een wettelijke verplichting om binnen de jeugdgezondheidszorg clientgegevens digitaal vast te leggen. De GGD regio Utrecht is in 2015 gestart met de voorbereiding van de ontwikkeling van een Digitaal Kinddossier. Tijdens die start bleek echter dat er geen bestaand digitaal dossier aan de eisen voldeed. Daarom is de GGD regio Utrecht gaan samenwerken met de GGD Hollands Noorden en GGD Twente en hebben zij de opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw digitaal dossier. Een dossier dat niet geleid zou worden door een leverancier, maar tot stand zou komen vanuit het oogpunt van de inwoner en professional.


AFBOEKEN 4,9 MILJOEN MILJOEN Redenen om te stoppen waren dat het een moeizaam proces was met een verschil in inzicht over de kwaliteit en functionaliteit tussen de GGD’s/gemeenten en de leverancier. Voor de GGD regio Utrecht betekent dit dat een investering van 4,9 miljoen moet worden afgeboekt. De zesentwintig deelnemende gemeenten van de provincie Utrecht betalen hieraan mee. ,,Voor de gemeente Woudenberg gaat dit om 60.000 euro, met daarbij onzekerheid over wat voor nieuw systeem er gaat komen, wat dit zal gaan kosten en hoe hoog de eventuele juridische kosten zijn. Het is een turbulente start voor ons als accounthouders”, gaf Björn de Jong aan.

GEEN TOEGANG TOT EIGEN DOSSIER Op zijn vraag wat de reactie van het college van burgemeester en wethouders is, reageerde wethouder Moniek van de Graaf: ,,Dit is een ernstige situatie. Alle partijen zijn teleurgesteld. Naast de financiële consequenties betekent het ook dat de jeugdzorgprofessionals nog steeds met een verouderd systeem werken en dat de ouders en kinderen geen toegang hebben tot hun eigen dossier.”


7 DECEMBER OPLOSSING De wethouder liet verder weten dat er voorstellen worden voorbereid voor de zesentwintig wethouders uit de provincie Utrecht en dat op 7 december een besluit genomen wordt. ,,Een digitaal Kinddossier is hard nodig. Gelukkig zijn er nu wel bestaande applicaties die voldoen aan de wensen. Ik wil u verder zo snel mogelijk informeren over de juridische positie, maar moet dat zorgvuldig doen, gezien de positie van de GGD. Mijn doel is wel om zo transparant mogelijk te zijn naar u als gemeenteraad. Indien mogelijk zal ik u na 7 december informatie onder geheimhouding verstrekken.”