Meer invloed raad in VRU

28 november 2022 om 10:15

Nieuwe wet, nieuwe adviescommissie


WOUDENBERG Een substantieel deel van de gemeentelijke begroting gaat naar gemeenschappelijke regelingen als de Veiligheidsregio Utrecht, GGD en RUD. Budget waar gemeenten weinig invloed op hebben, zeker kleine gemeenten. Een wetswijziging biedt de mogelijkheid om de invloed van gemeenteraadsleden hierop te vergroten.


Het gaat om de Wet op de Gemeenschappelijke Regelingen. Deze biedt sinds 1juli de mogelijkheid om een gemeenschappelijke adviescommissie in te stellen van deelnemende gemeenteraden. 


De adviescommissie stelt de deelnemende gemeenteraden in staat om meer betrokken te raken bij gemeenschappelijke regelingen, waardoor gemeenteraden meer mogelijkheden krijgen om hun kaderstellende en controlerende rol binnen de samenwerkingsverbanden te versterken.


Voor de eerste gemeenschappelijke regeling, de VRU Utrecht, stond op 24 november een raadsvoorstel op de agenda om een gemeenschappelijke adviescommissie in te stellen. Alle gemeenteraden werden gevraagd om eventuele wensen en bedenkingen op het voorstel in te dienen. Jan Bessembinders (CDA) had nog veel vragen. 

p 3



,,Zitting nemen in de adviescommissie betekent voor de twee raadsleden die dit account verzorgen meer vergaderlast, maar ook meer inspraak”, was zijn reactie.


In een unaniem aangenomen amendement gaf hij aan dat de gemeenteraad niet zomaar akkoord kan gaan, zonder dat de raadsleden weten wat ervan hen wordt gevraagd. In het amendement vraagt de Woudenbergse raad daarom om een voorstel over de bevoegdheden, de taken en de werkwijze van de commissie. Op dit voorstel kunnen de raadsleden vervolgens wensen en bedenkingen aangeven. Daarna kunnen de deelnemende gemeenteraden op grond van een definitief voorstel besluiten of zij deelnemen aan de gemeenschappelijke adviescommissie.


Peter van Schaik (GBW) was blij met de reactie van de Woudenbergse raad en vond het volkomen juist dat de VRU eerst aan zet is. Jhony Stalman (VVD) benadrukte het belang van de invulling van de functie. ,,Je kunt als portefeuillehouder geen dubbel rol hebben en je eigen vlees keuren”, was zijn visie. Henk van de Wetering (PvdA/GL) worstelde met de vraag of dit wel een taak van raadsleden moet zijn of dat dit meer een taak voor de ambtenaren zou zijn. Gerben Heldoorn (SGP) ziet de invloedsmogelijkheden zo toenemen en was blij dat het college deze rol ziet en steunt.


Burgemeester Magda Jansen reageerde dat het aan de raad is om te bepalen welke rol zij voor zichzelf ziet. ,,Het is geen bittere noodzaak om dit te doen. Het is echter een versterking van uw positie als gemeenteraad. Het college vindt het een mooi amendement en wil het dan ook van harte ondersteunen.”


De twee raadsleden die accounthouder zijn, hebben aangegeven als het voorstel van de VRU voldoet, bereid te zijn om deel te nemen in de adviescommissie.