Uitreiking boek over Laanzicht door Ody Honders aan mevr. L. Eschauzier.
Uitreiking boek over Laanzicht door Ody Honders aan mevr. L. Eschauzier. Oud Woudenberg

Kijkje in Woudenbergs verleden

28 november 2022 om 14:13

WOUDENBERG Jaarlijks organiseert Stichting Oud Woudenberg in het najaar een Historische Avond, die meestal aan één of twee specifieke onderwerpen gewijd. Tijdens de Historische Avond van donderdag 17 november in de Voorhof aan de Nico Bergsteijnweg was dit een voordracht van Ton Reichgelt, gepensioneerd archivaris van Archief Eemland, over oude boerderijen in Woudenberg en omgeving vanaf de middeleeuwen tot aan 1832.


De Klapperman die in november verschijnt bevat de resultaten van zijn onderzoek en deze presentatie. Het andere onderwerp van deze avond was de presentatie van het boek 'Zicht op Huize Laanzicht en Huize Nieuwoord en zijn bewoners' door Ody Honders. Onder zijn synoniem Ot Beigelstein heeft hij vijf jaar aan dit boek gewerkt. Nu werd het officieel overhandigd aan locoburgemeester Henk Jan Molenaar, Floris van Asbeck, voorzitter van de Historische Commissie de Treeker Eik, en aan Louki Eschauzier-van den Bosch, de achterkleindochter van burgemeester J.B.de Beaufort. Ook burgemeester Magda Jansen was aanwezig. 


Ton Reichgelt sloot met zijn uitleg aan bij een eerdere presentatie van Pieter Koekkoek en Derk Eilander over het ontstaan van Woudenberg.

Het was duidelijk dat hij veel meer kennis had over zijn onderwerp dan hij deze avond aan zijn publiek kwijt kon. Voor sommige aanwezigen ging zijn presentatie te diep in op het onderwerp: hoe zag het landschap eruit rond Woudenberg, welke veranderingen hebben daarin plaatsgevonden en welke invloed hadden de bewoners van dit gebied op de vorming van het huidige landschap? Al in de Midden Romeinse tijd was er op de hoger gelegen stuwwallen bewoning in het moerassige gebied. Sommige gebieden vielen onder de zeggenschap van Leusden of Amerongen. Daarin veranderde nog wel eens het een en ander. De huidige gemeente Woudenberg ontstond in de Franse Tijd toen het kadaster in actie kwam bij het opmeten van percelen voor onder andere de belasting. In de Franse Tijd werd ook de nabijgelegen Pyramide van Austerlitz gebouwd onder leiding van generaal de Marmont, om hier gelegerde Franse soldaten bezig te houden. Doordat de bouw van de pyramide en de daarbovenop torende obelisk bleek lastiger dan gedacht, waren enkele reparaties nodig om verzakking tegen te gaan. Tegenwoordig lijkt dit probleem verleden tijd. 


Na Ton Reichgelt kwam Ody Honders aan het woord, om over zijn nieuwste boek te vertellen. Dit gaat over twee opvallende huizen in Woudenberg: Laanzicht en Nieuwoord. Vooral de familie van de in 1924 overleden oud burgemeester J.B. de Beaufort kwam daarbij aan bod. Deze burgemeester is volgens Ody Honders van groot belang geweest bij de ontwikkeling van het dorp op cultureel en sociaal gebied. Vanwege zijn grote betekenis voor het dorp staat er sinds 2015 een standbeeld van J.B. de Beaufort voor het gemeentehuis. Vier van zijn achterkleinkinderen woonden deze avond bij. Huize Laanzicht, waar de familie de Beaufort woonde, bestaat niet meer, maar Huize Nieuwoord is er nog wel. Ook de bewoners van dit huis kennen een bewogen geschiedenis. Het huis is nu in gebruik als zorgcentrum.


De Klapperman is verkrijgbaar bij Stichting Oud Woudenberg voor 7,50 euro. Het boek Zicht op Huize Laanzicht en Huize Nieuwoord en zijn bewoners, is ook verkrijgbaar bij Stichting Oud Woudenberg voor 35 euro. Het boek is verkrijgbaar bij Van Lunteren Boek & Buro.

Iitreiking De Klapperman door Ton Reichgelt aan Magda Jansen.