Tessa's passie voor de dierenambulance kwam voort vanuit interesse voor het milieu.
Tessa's passie voor de dierenambulance kwam voort vanuit interesse voor het milieu. Dierenambulance

'Ik zoek [stad en land] af'

De passie van… Tessa Luijten

28 november 2022 om 15:14

De passie voor de dierenambulance kwam voort vanuit interesse voor het milieu, vertelt Luijten aan haar keukentafel: ,,Ongeveer vier jaar geleden begon ik het klimaat steeds belangrijker te vinden. Ik wist van de opwarming van de aarde, maar wilde ook weten wat ik zelf daar aan kon doen. Ik ben toen documentaires gaan kijken die daarover gingen.''

,,Dominion, bijvoorbeeld, wel een heftige op YouTube over dierenleed. En Gamechangers, een documentaire op Netflix. Zo ben ik ook in 2019 bij de dierenambulance gegaan. Ik maak daar soms heftige, maar ook leuke dingen mee. Ik heb veel dieren weer terug kunnen brengen naar hun eigenaar, dat vond ik echt mooie momenten”, aldus de gehandicaptenbegeleidster. Luijten begon vervolgens haar verzameling. Ze pakt er een dik fotoalbum bij, slaat het open, wijst op een witte, rechthoekige sticker. ,,Kijk, deze is van de dierenambulance uit Den Bosch. Daar ben ik heel blij mee, omdat ik in Den Bosch ben geboren. Maar ik vind ze eigenlijk allemaal mooi.” De meeste stickers vindt de milieuliefhebster op Marktplaats, net als andere onderdelen van haar collectie. Deze loopt uiteen van handgemaakte miniatuurambulances en krantenartikelen tot pennen, sleutelhangers en leesboeken. In haar enthousiasme doet Luijten soms wel eens een miskoop: ,,Laatst werd er een autootje bezorgd waarvan ik dacht: heb ik dit serieus besteld?” Ze grinnikt. ,,Het kostte rond de dertig euro, op zich een normale prijs, maar het was gewoon een oranje speelgoedautootje met daarop een sticker met Dierenambulance geplakt. Duidelijk gemaakt door iemand die er geen verstand van heeft.”
Gelukkig pakken haar aankopen negen van de tien keer goed uit. Zo ook zelf ontworpen, op het oog groene oorknopjes – maar dat lijkt maar zo. Luijten draait ze recht: ,,Hierin zit een foto van een mooie herinnering met de dierenambulance. Er was een lamsbok ontsnapt uit een weiland. Hij was achter mensen aan gelopen over een industrieterrein. Toen hebben wij hem opgehaald.”

,,Laatst werd er een autootje bezorgd waarvan ik dacht: heb ik dit serieus besteld?

Ten slotte laat de geboren Bossche nog haar boeken zien: ,,Het eerste leesboek over de dierenambulance kreeg ik twee jaar geleden van een vriendin. Ik was er heel blij mee, en nu zoek ik ook stad en land af om meer van dat soort boeken te bemachtigen. Ik heb er nu ongeveer twintig. Ik kijk er heel erg naar uit als ik er een bestel, en als hij binnenkomt ga ik hem gelijk lezen.”


Terwijl Luijten aan de keukentafel alles over haar passie uit de doeken doet, loopt lapjeskat Zizi spinnend tussen haar benen door. Boven het aanrecht vijf bordjes beschilderd met dierafbeeldingen, plantjes op de vensterbank van de woonkamer waarin groen de boventoon voert. Naast de televisie nog portretten van Zizi en ook Zoë, Luijtens andere kat. De gehandicaptenverzorgster glimlacht. ,,Dieren staan hoog in dit huis. Maar ik houd ook erg van plantjes, groen is ook mijn lievelingskleur. Ik moet mijn planten kopen in afgesloten, glazen potten, anders gooien de katten ze om. Net als bijna al het andere in dit huis.”

Veel van haar kleding en woondecoratie vindt Luijten bij MOS, een warenhuis in Amersfoort met milieuvriendelijke producten. ,,Ik kom er graag, maar ik koop niet zo vaak nieuwe kleren. Duurzame, milieuvriendelijke kleding is nu eenmaal prijzig. Daarom koop ik ook veel kleding tweedehands.” Een ‘groene' levensstijl is zo betaalbaar, volgens Luijten, ook al eet ze ook geregeld biologische producten: ,,Omdat je minder gebruikt, koop je ook minder, en wat je koopt gaat meestal langer mee. Ik vind veganist zijn ook niet moeilijk. Als je leeft vanuit een bepaalde overtuiging, kun je van daaruit keuzes maken. Voor melk zijn heel veel vervangers, zoals noten- en havermelk. In plaats van ei kun je lijnzaad, appelmoes, banaan of een soort kant-en-klare vervanger gebruiken.” Zelf is Luijten dus veganist, ook al deelt ze haar huishouden met haar vleesetende partner. Ze lacht. ,,Hij eet gewoon wat de pot schaft, maar in een restaurant bestelt hij wel steeds vaker iets vegetarisch of veganistisch. Het is ook niet zo dat ik niet met mensen wil praten die niet aan veganisme doen. Ik vind het voor mezelf gewoon belangrijk.” 


Net als haar levensstijl is de Woudenbergse niet van plan haar passie te remmen, maar alleen uit te breiden: ,,Ik zit nu ook in het bestuur van de dierenambulance als vrijwilligerscoördinator, heel erg leuk. Het heeft mijn kijk op dieren veranderd. Vroeger was mijn lievelingsdier een doodshoofdaapje. Ik weet niet waarom ik vroeger doodshoofdaapjes zo leuk vond, maar door de dierenambulance is dat een vos. Er was een keer een vos aangereden, toen we op de plek van aanrijding aankwamen zag ik voor het eerst een vos van zo dichtbij. Ik zag hoe mooi ze waren. Ik wil actief blijven voor de dierenambulance zo lang als mogelijk is en ik sta altijd open voor nieuwe items voor mijn verzameling.”

Gelukkig pakken haar aankopen negen van de tien keer goed uit.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding