Rabobank aan de Voorstraat hoek Geeresteinselaan..
Rabobank aan de Voorstraat hoek Geeresteinselaan.. Fotoarchief Oud Woudenberg

‘Naaischool wordt gemeentehuis’

31 oktober 2022 om 15:11

Deel 44 door Ot Beigelsteijn


Aan de zijkant van de aanbouw langs de Geeresteinselaan heeft nog een tijdlang Raiffeisenbank gestaan. 1981 is de Rabobank vertrokken naar een nieuw kantoor aan de Dorpsstraat. Dat werd het hoofdkantoor van Woudenberg, Scherpenzeel en Maarn. Thans Cultuurhuis. Daarna is bloemist Schuurman in het leeggekomen pand aan de Poort getrokken want die kwam toen van een uitgebrande Prom aan de Voorstraat (zie vorige delen).


Vervolgens was het de beurt aan Ron van Beek die Casa Cara Sound Promotions en Casa Cara Record Shop, een bedrijf in muziek, erin vestigde. In de aanbouw vestigde zich Makelaardij Woudenberg, het geesteskindje van Hilbrecht Haan. Na het vertrek naar het nieuwe Poortgebouw werd het overgenomen door Kok Houtagenturen van Laurens Kok. En dat is nog steeds het geval.


Adriaan Heine is op 6 augustus 1989 overleden en begraven te Woudenberg. Zijn vrouw Lientje zou hem anderhalf jaar later volgen.


In het hoofdgebouw is sinds 2009 ’t Wombargs Poortje gevestigd. Een snackbar met restaurantuitstraling die een stille evangelisatieopdracht bezigt met dagelijks een andere bijbeltekst op het krijtbord in het restauratiegedeelte. Daar waar ook de klanten die besteld hebben moeten wachten kunnen vooraf reeds geestelijk voer tot zich nemen.


Naast het oorspronkelijke Groene Kruis gebouw stond voorheen een huis dat eigendom was van de familie Hooft. Aan het einde van de negentiende eeuw was hierin een naaischool van kasteel Geerestein gehuisvest. Mogelijk was hierin ook de eerste liefdadigheidsvereniging Dorcas gevestigd die door de drie dames, de freules Hooft van Geerestein hadden opgericht. Wilhelmina (waarnaar ook de bewaarschool aan de Geeresteinselaan was vernoemd), Suzanna Cornelia en Suzanna Jacoba woonden in de wintermaanden in Amsterdam en in de zomers op Geerestein en zetten zich regelmatig in voor de behoeftigen in Woudenberg.


In 1909 werd het pand, dat strak op de hoek van de Voorstraat en de Geeresteinselaan stond, strak tegen de leuning van de brug over de Wetering, ter beschikking gesteld van de burgerlijke gemeente Woudenberg. Die maakte haar tot gemeentehuis waarin de burgemeester P.A.G. baron van Heeckeren van Brandsenburg een kamer had, de gemeentesecretaris Rijk Dorrestein, zijn dochter mejuffrouw Jo Dorrestein (de eerste vrouwelijke gemeenteontvanger), de Rijksveldwachter Cortus (later Tekelenburg) en een schrijver/administrateur.

(vervolg in deel 45A)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek