Lia van der Beek, Andy Advocaat, Martine Tekelenburg en Gerard Tekelenburg.
Lia van der Beek, Andy Advocaat, Martine Tekelenburg en Gerard Tekelenburg.

Woudenbergers bij WK in Qatar: ‘Wat een indrukwekkende ervaring’

3 december 2022 om 14:35 Activiteiten

WOUDENBERG De Woudenbergse ondernemer Gerard Tekelenburg aanschouwde samen met Andy Advocaat de WK-wedstrijd Senegal tegen Nederland vanuit in het stadion in Qatar. Met hun partners reisden ze af naar het Midden-Oosterse land om de sfeer van het Wereldkampioenschap voetbal te proeven. En dat was een succes. ,,Als Nederland in de finale staat, gaan Andy en ik nog een keer terug”, zegt Tekelenburg.

Van zondag tot en met woensdag verbleven ze in Qatar. ,,Het was een flinke reis voor drie nachten. Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je ook wat.” De wedstrijd heeft veel indruk gemaakt. ,,Ik heb begrepen dat de openingswedstrijd op zondag niet bijzonder was, omdat er een hoop nepsupporters waren. Maar tijdens het spel van het Nederlands elftal zat de sfeer er goed in. Er waren duizenden Nederlanders en ook een hoop fans uit Senegal.” Hij legt uit waar al deze Senegalese supporters vandaan komen: ,,Negentig procent van de inwoners van Qatar zijn buitenlandse arbeidsmigranten. Een deel daarvan komt uit Senegal, dus die mensen werken daar allemaal gewoon.” Volgens Tekelenburg zorgden zij voor de feestelijke stemming in het stadion. ,,Ze sloegen op hard trommels, dat was erg indrukwekkend.”

Wie maandagavond naar het NOS Journaal heeft gekeken, heeft de Woudenberger voorbij zien kunnen komen. In het item vertelt hij kort over zijn ervaring in Qatar: ,,De hele entourage is even wennen”, zei hij. Veel bekenden hebben het opgemerkt. ,,Ik heb enorm veel leuke berichten gehad vanuit Nederland. Iedereen was positief.”

Terwijl het er in eerste instantie op leek dat voetbalfans gewoon een biertje konden bestellen, verbood Qatar het gebruik van alcohol rond de wedstrijden vlak voor de start van het wereldtoernooi alsnog. ,,Ik ga al dertig jaar naar voetbalwedstrijden en de laatste keer dat ik geen bier dronk is zo’n vijfentwintig jaar geleden. Dus daar baalde ik wel van”, zegt Tekelenburg. ,,Het was wel te verkrijgen, als je de plekken maar wist. Dus toen we erachter kwamen dat we bij een internationaal hotel wel een drankje konden krijgen, zijn we daar een paar keer heen gegaan.” Tijdens de voetbalwedstrijd zat het er dus niet in. Lachend: ,,Dat was zeker uniek.”

Het gezelschap verbleef op een kunstmatig aangelegd eiland vol nieuwe appartementencomplexen en hotels. ,,Ze doen allemaal alsof die gebouwen klaar zijn, maar de helft is nog helemaal niet af. Wij waren de eersten die in ons hotel verbleven, dus toen we aankwamen stond er nog niet eens een computer op de balie. Ook moest de vaatwasser nog aangesloten worden en de tv werkte nog niet. Daar hebben we heel hard om gelachen.”

Het gezelschap was enorm onder de indruk van het ‘bijzondere land’. ,,Als je de Nederlandse media moet geloven is het een verschrikkelijke plek. Dat is het normaal gesproken misschien ook wel, maar van wat wij gezien hebben, valt het reuze mee.” Hij vraagt zich hardop af of Qatar haar regels tijdelijk heeft versoepeld en geeft een voorbeeld: ,,Ik weet niet hoe het normaal is, maar we zijn naar het strand geweest en onze vrouwen hebben gewoon in hun bikini gelegen.” 

Van tevoren had hij andere verwachtingen. ,,Bij Qatar dacht ik aan een woestijn met kamelen, maar toen we aankwamen zagen we de meest luxueuze gebouwen en wolkenkrabbers. Toch zal het allemaal uiterlijke schijn zijn”, laat hij twijfelend weten. De voorbereiding was wel een hele klus. ,,Ik ben anderhalve week bezig geweest met het downloaden van apps en invullen van formulieren voor een visum. Daar was ik wel klaar mee, maar het was het achteraf allemaal waard.” Tekelenburg heeft zo’n bijzondere ervaring gehad dat hij het nog eens over zou doen. ,,Andy en ik hebben al tegen elkaar gezegd: als Oranje in de finale staat, gaan we nog een keer terug.”

Wie maandag naar het NOS Journaal heeft gekeken, heeft het gezelschap voorbij zien komen.