De Renswoudse wethouder Henk van der Schoor in gesprek met enkele veteranen uit zijn dorp.
De Renswoudse wethouder Henk van der Schoor in gesprek met enkele veteranen uit zijn dorp. Adriaan Hosang

Veteranenmiddag: ‘Oorlog laat altijd sporen na’

29 november 2022 om 09:01 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE/WOUDENBERG De belangstelling voor de jaarlijkse veteranenmiddag die vrijdagmiddag werd georganiseerd in Hotel Schimmel in Woudenberg mocht rekenen op een groot aantal belangstellenden. Dit keer was de organisatie in handen van de gemeente Woudenberg en waren ook veteranen uit Scherpenzeel en Renswoude aanwezig.

Na de koffie en thee met een petitfour was het Chantal die iedereen verwelkomde en heette burgemeester Magda Jansen de aanwezigen welkom. Ze sprak van een belangrijk moment, het verbinden van het heden met leven. Ze uitte haar waardering voor de inzet van de veteranen. ,,Nog steeds zetten militairen hun leven op het spel, kijk naar Oekraïne. Ook u hebt uw leven op verschillende plekken op het spel gezet. Het leven en werken voor defensie maakt veel los. Oorlog laat altijd sporen na’’, stelde ze. ,,We kunnen blij zijn dat we leven in een land waar vrijheid heerst, waar we ons inzetten voor democratie. Vrijheid van anderen is belangrijk. Vrijheid is een werkwoord: elkaar de ruimte gunnen, is een menselijke plicht. Vrijheid en verantwoordelijkheid staat niet los van elkaar.”

2600 VRIJWILLIGERS Hierna was alle aandacht gevestigd op Dennis van der Kraats, die samen met Mariska van der Kraats, het Veteranen Search Team (VST) had opgericht. Dennis wees er op dat het team inmiddels uit zo’n 2600 vrijwilligers bestaat en dat het team alleen op verzoek van de politie wordt ingezet en dat belangeloos doet.  Van der Kraats ging in op de doelstelling van het VST en stelde dat je het moest zien als een stukje gereedschap voor de politie, bij vermissing van personen. Het is de politie die als enige een beroep op ons kan doen. Van der Kraats: ,,Niet iedereen die vermist wordt, is daadwerkelijk vermist. Ook andere zaken kunnen een rol spelen.” Hierna ging hij in op de werkwijze van het VST. 

Het VST ontstond na de vermissing van Anne Faber in 2017.  ,,Toen werd onze inzet als heel nuttig ervaren en is besloten om een stichting op te richten. Wij werken geheel geheel belangeloos.” Van der Kraats vertelde dat in eerste instantie de gedachte was dat het team misschien één of twee keer per jaar in actie zou hoeven te komen, maar inmiddels is dat gemiddeld al zo’n vijftig keer per per jaar. ,,We zouden dit jaar wel op zo’n 75 keer uit kunnen komen. Wordt onze inzet gevraagd, dan zijn wij binnen ongeveer twee uur inzetbaar.’’ Vorig jaar was het team succesvol in 45 procent van de keren dat het werd ingezet.                           

Veel mensen van het VST zijn oud-militairen, politiemensen of bijvoorbeeld boswachters. Veel getrainde mensen, die doelen willen behalen. De kracht van het team was kameraadschap, structuur, discipline, eigenwaarde en trots.  Ook ging Van der Kraats in op de middelen die het VST. ter beschikking staan en maakte hij duidelijk dat men geen subsidie ontvangt, maar veel donaties en giften krijgt. 

JOEGOSLAVIË EN DE SINAÏ Burgemeester Magda Jansen bedankte Dennis van der Kraats voor zijn presentatie en liet hem niet met lege handen naar huis gaan. Ze overhandigde hem een donatie voor de Stichting Veteranen Search Team. Na enkele vragen vanuit de zaal was het tijd voor napraten, genieten van een drankje en een hapje, verhalen ophalen of informeren waar hij of zij destijds actief gediend had.                     

Veteraan Cees Remes legt uit dat hij op verzoek van een kennis meegegaan is. ,,Nee, ik ben niet echt zo’n veteranenmiddag bezoeker. Voor een keertje is het wel eens leuk, vandaar dat ik er ben”. Cees was destijds actief in Joegoslavië en in de Sinaï. ,,Zo af en toe kom je wel eens een bekende tegen, niet zo vaak van mijn lichting.’’ Hij heeft respect voor de inzet van het Veteranen Search Team. 

Dennis van der Scheer heeft in Joegoslavië op het hoofdkwartier gewerkt en was belast met de verbindingen. Weer later was hij met het alfateam ingezet in het Joegoslavische Novitravnik. Inmiddels is hij ook vrijwilliger bij het VST.

Piet Swart kreeg als militair zijn opleiding in Amsterdam en werd later uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Hij was daar dertien maanden actief bij de verbindingsdienst. Hij was erg te spreken de lezing over het VST. De oudste veteraan was ongetwijfeld de heer Geneuglijk uit Renswoude, die slag aan de Javazee nog heeft meegemaakt.

Adriaan Hosang

Burgemeester Magda Jansen overhandigde Dennis en Mariska van der Kraats een donatie.
Burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel was ook aanwezig op de vetranenmiddag.
Een goed gevulde zaal tijdens de veteranenmiddag in Hotel Schimmel.
Van de gemeente Woudenberg ontving het Veteranen Search Team een donatie.
Veel veteranen waren aanwezig tijdens de bijeenkomst in Woudenberg.