Inbrekers extra gemotiveerd

31 oktober 2022 om 14:45

De afgelopen week hebben veel mensen genoten van de herfstvakantie. Zo ook in huize Jansen. De kinderen waren vrij van school en het weer werkte ook goed mee. Terwijl er in huis werd geklust door de heer des huizes, trokken de dames eropuit. Kortom: het nuttige werd met het aangename verenigd. Ontzettend fijn om echt even met elkaar te zijn en alle tijd te hebben. Geen haast, geen vergaderingen, geen piket. Het was heerlijk. 


Bij de herfst hoort ook dat de dagen weer korter worden. Overdag lijkt het met deze temperaturen wel zomer, maar zo richting het eind van de middag gaat de zon alweer onder en begint de schemering. De donkere dagen zijn in aantocht. Inclusief de verhoogde kans op inbraken. Want als er één ‘beroepsgroep’ is die van het donker houdt, is het het inbrekersgilde wel. Zij zijn minder zichtbaar en daardoor kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan. Op weg naar uw eigendommen.


Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Denkt u alstublieft aan het goed afsluiten van uw woning. Als u weggaat, voor langere tijd, maar ook als u even een avondje uitgaat of de hond gaat uitlaten. Inbrekers hebben bijzonder weinig tijd nodig om bij u binnen te komen. Heeft u een verouderd slot, dan is het in minder dan 2 minuten gepiept. 


Tegelijkertijd helpt het ook als u uw binnen- en buitenverlichting op orde heeft. Zeker nu het donkerder wordt, kan buitenverlichting betekenen dat een inbreker uw huis voorbij gaat en zoekt naar een huis waar hij of zij ongezien naar binnen kan. Doen dus!


Er zijn nog veel meer tips die helpen om een inbraak te voorkomen. En toch, het kan u alsnog gebeuren. En dat heeft vaak veel impact. Er is iemand in uw huis geweest en dat gaat u niet in de koude kleren zitten. Niet voor niets vallen inbraken bij de politie onder de noemer ‘High Impact Crimes’. Doet u vooral aangifte. Regelmatig worden gestolen spullen teruggevonden en wordt de dader gepakt. 


Ziet u iets verdachts? Twijfel niet en bel 112. En ik hoor u misschien denken: "112, dat is toch alleen voor levensbedreigende situaties?”. De slogan was toch niet voor niets "112, daar redt u levens mee?” 


Laat dit een mooie aanleiding zijn om dat te nuanceren. Belt u alstublieft 112 als u getuige bent van een misdrijf, zoals een inbraak. Dit geeft de politie de gelegenheid met spoed achter de inbreker aan te gaan.