Team belastingen in Scherpenzeel had te maken met een forse onderbezetting, wat toen niet bekend was bij de gemeente.
Team belastingen in Scherpenzeel had te maken met een forse onderbezetting, wat toen niet bekend was bij de gemeente. Margreet Hendriks

'Rapport legt vinger op de zere plek'

31 oktober 2022 om 15:03

Onderzoek belastingtaken

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg heeft van 2011 tot en met 2020 samengewerkt met de gemeente Scherpenzeel op het gebied van belastingen en WOZ. Op verzoek van de gemeenteraad van Woudenberg heeft de Rekenkamercommissie onderzoek gedaan naar de uitvoering van deze belastingtaken.

Tot en met 2017 verliep de samenwerking goed. In 2019 kwamen diverse problemen in de belastingadministratie naar voren. Voor het uitvoeren van de belastingtaken waren er afspraken gemaakt, waarbij in de praktijk het werk door de gemeente Scherpenzeel werd gedaan.

CDA-raadslid Jan Bessembinders was de afgelopen jaren kritisch over de uitvoering van de belastingtaken. Hij geeft aan dat het rapport de vinger op de zere plek legt en houvast biedt bij toekomstige samenwerkingen. Uit het rapport concludeert hij dat je de problemen vanaf 2017 kunt omschrijven als een ‘perfect storm’: een klein kwetsbaar team dat na 2017 steeds kwetsbaarder werd door pensioen, ziekte en management op afstand. Daarnaast speelde ook dat software niet up-to-date werd gehouden en alarmsignalen niet bij de juiste personen terecht kwamen.

,,De aanbevelingen kunnen we als raadsleden goed gebruiken om de weeffouten uit het verleden te voorkomen bij de samenwerking met Veenendaal of met andere instanties en daar zullen wij als CDA scherp op toe zien. De conclusie van de Rekenkamer dat het vorige college de gemeenteraad in de onderzoeksperiode goed en volledig heeft geïnformeerd delen wij niet. Daar was eerst een motie van afkeuring voor nodig, wat een behoorlijk zwaar middel is.”

Hij vindt het belangrijk dat de Rekenkamer in het onderzoek alleen gekeken heeft naar wat er is misgegaan in de samenwerking met Scherpenzeel. Volgens hem is de huidige samenwerking met Veenendaal bewust niet onder de loep genomen. Peter van Schaik (GBW) vindt het juist een gemiste kans dat niet gekeken is of de lessen die het college heeft geleerd vanuit dit rapport zijn meegenomen in de samenwerking met Veenendaal. Hoewel het college aangeeft dit te doen, pleit hij voor een vervolgonderzoek om dit te toetsen. ,,De Rekenkamer kijkt hier pas over drie jaar naar, dat duurt te lang.”

Verder vindt hij de vergelijkbare situatie van team Scherpenzeel en Veenendaal opvallend. Team belastingen in Scherpenzeel had te maken met een forse onderbezetting, wat toen niet bekend was bij de gemeente. Pas op basis van schriftelijke vragen door de GBW-fractie wordt ook gesteld door het college dat het verloop in capaciteit er mede voor gezorgd heeft dat er door de Waarderingskamer maar twee sterren zijn toegediend.

Uit het rapport concludeert GBW dat het een slechte zaak was dat er in de samenwerkingsovereenkomst met Scherpenzeel geen afspraken waren opgenomen over de voortgang en verantwoording. GBW vindt het vreemd dat de achterstanden in werkzaamheden niet zijn vastgesteld door de accountant en de Waarderingskamer. Ook begrijpt GBW niet dat ondanks gedane investeringen in 2022 de geregistreerde objecten niet overeen komen met de werkelijke.