'Niet van regen in drup'

31 oktober 2022 om 12:50

Oriëntatie belastingtaken Veenendaal

Joke van der Heide

WOUDENBERG Wethouder Henk-Jan Molenaar heeft de gemeenteraad laten weten dat de gemeente Veenendaal zich aan het oriënteren is op de wijze waarop zij in de toekomst de belastingtaken van Woudenberg, Renswoude en Veenendaal gaat uitvoeren, dan wel intern of extern.


Een verontrustend bericht, wanneer je bedenkt dat Woudenberg haar belasting taken 1,5 jaar eerder vanwege de kwetsbaarheid van de samenwerking met de gemeente Scherpenzeel heeft uitbesteed aan de gemeente Veenendaal. 


Een ander belangrijk punt om over te stappen naar Veenendaal was het feit dat de gemeente Veenendaal de afgelopen jaren één van de hoogste scores van Nederland haalde bij de uitvoering van haar belastingtaken. ,,Omdat dit aansloot op onze ambitie is gekozen voor Veenendaal”, laat een woordvoerder van de gemeente Woudenberg weten. Het besluit is genomen in 2018.


De Waarderingskamer heeft in 2022 Veenendaal en daarmee ook Woudenberg echter twee van de vijf sterren toegekend als het gaat om de beoordeling of de WOZ-uitvoering goed, voldoende, op orde is of dringend verbeterd moet worden. 


Als redenen voor deze minder goede beoordeling geeft de woordvoerder aan dat de gemeente Veenendaal in 2021 een nieuw belastingsysteem en een nieuw waarderingssysteem in gebruik heeft genomen. 


Corona, op hetzelfde moment toetreden van Woudenberg, het vertrek van twee medewerkers en langdurige ziekte zijn daarbij samenlopende omstandigheden voor deze lagere beoordeling. 

p 3




Dit is door de Waarderingskamer in juli positief ontvangen. Verder vindt er ieder kwartaal overleg plaats tussen beiden gemeenten over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het verbeterplan.


De kwetsbaarheid en deskundigheid van het team wordt in deze overleggen ook besproken. ,,De overstap naar de gemeente Veenendaal heeft de uitvoering van het proces omtrent belastingen voor ons dan ook zeker minder kwetsbaar gemaakt. De overgang neemt evenwel niet weg dat het een ingewikkeld proces is, waarbij een zekere mate van kwetsbaarheid blijvend is. Juist het geleerde uit de eerdere belastingsamenwerking met de gemeente Scherpenzeel zorgt ervoor dat we hier alert op blijven”, aldus de woordvoerder.


De gemeente Woudenberg denkt dan ook niet dat zij van de regen in de drup gekomen is. Ook niet vanwege de personele uitdagingen, die er bij de vorige samenwerking eveneens waren en het feit dat de gemeente Veenendaal zich oriënteert over de toekomstige invulling van de belastingtaken. ,,In gesprekken met Veenendaal hierover staan de kwaliteit van de dienstverlening aan onze Woudenbergse inwoners en de financiële consequenties voor de gemeente Woudenberg, let op de gedane investeringen, voorop.”