Verscholen achter he busje de ijsportiek met de houten zitbank.
Verscholen achter he busje de ijsportiek met de houten zitbank. Fotoarchief Oud Woudenberg

‘Van mond tot mondharmonica’

14 oktober 2022 om 08:56

Deel 41 door Ot Beigelsteijn


Schimmel verkocht niet alleen daar ijs. Jaap junior was ook in het bezit van een ijscokar die ’s morgens achter de bus van weduwe De Haas van de busdienst Veenendaal – Utrecht werd vastgemaakt en even voorbij de Pyramide op de hoek van de Traayweg en de Zeisterweg werd gelost. Het is onbekend of Jaap daar een abonnement voor had! 

Scholieren ontfermden zich dan over de verkoop van ijs vanuit de ijscokar die door middel van ijsblokken werd gekoeld. Als de voorraad op was, dan kwam de chauffeur van de ‘Haasbus’ die boodschap op de Poort overbrengen. Hoeveel de jeugd er zelf opsnoepte is buiten de boeken gebleven. Hoe het op de weg terug verging heeft Jaap III toen hij deze anekdote later uit de kast toverde niet verteld.


In de nis bij Schimmel bleef het overigens niet alleen bij ijsverkoop. Eind jaren ’50 werd ook een automaat geplaatst waar kroketjes en worstjes voor een kwartje konden worden getrokken. Dat zou omgerekend nu ruim € 0,11 zijn. Om al dat heerlijks op je gemak te kunnen nuttigen was er in de nis aan één kant een bank aanwezig. Later werden de bewerkelijke warme snacks vervangen door reepjes chocolade.


Vanzelfsprekend was deze entourage een trekpleister voor de jeugd van Woudenberg. Dat was te merken. Veel werd er gezongen onder begeleiding van één of meerdere mondharmonica’s. Vooral gebeurde dit medio jaren vijftig.


Op 14 december 1966 is Jaap senior overleden. De laatste jaren van zijn leven woonde hij met een gevonden nieuwe partner aan de Geeresteinselaan. 


Inmiddels was het 1957. De winkel en het huis waren verbouwd. De portiek was er plotseling niet meer. Het ijs ook niet en de automaten zijn geschiedenis geworden. Het portiekje was bij de winkel getrokken en er zat een gewoon buitenraampje in de zijgevel. Gezien het feit dat het op foto’s een schuifraampje lijkt te zijn met een de rechterkant een belletje op de muur werd er waarschijnlijk nog wel ijs verkocht. Jaap III, die toen nog op de kleuterschool bij de juffrouwen Knoester en Koudijs zat, kan het zich nog vaag herinneren. 


De laatste bakkerskar heeft in 1976 opgehouden te bestaan evenals de functie van venter. 


Beneden werd de raampartij een metertje naar achteren verplaatst terwijl de gevel daarboven op zijn plek bleef en dus over de volle breedte overstak. Zo bakte junior met zijn personeel voort en voort en Gerard Tekelenburg deed zijn werk. En de jaren verstreken.

(vervolg in deel 42A)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek