Jesseka Batteau zal worden voorgedragen op plaats 2 voor de kandidatenlijst van de provincie Utrecht namens de PvdD.
Jesseka Batteau zal worden voorgedragen op plaats 2 voor de kandidatenlijst van de provincie Utrecht namens de PvdD. PvdD

Woudenbergse Jesseka Batteau nummer 2 op kandidatenlijst Partij voor de Dieren provincie Utrecht

3 november 2022 om 17:31 Politiek

WOUDENBERG Jesseka Batteau van de werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg zal tijdens het landelijke congres van de Partij voor de Dieren (PvdD) op 20 november worden voorgedragen op plaats 2 voor de kandidatenlijst van de provincie Utrecht. Het congres bepaalt op die dag de formele kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023.

Jesseka Batteau wil zich graag inzetten op provinciaal niveau voor haar partij. Zij is in 2017 bij de landelijke verkiezingen lid geworden van de Partij voor de Dieren. De belangrijkste reden voor haar om lid te worden was dat ze veel pijn voelde als zij zag hoe er werd omgegaan met dieren in de bio-industrie. ,,Later ontdekte ik dat de partij een planeetbrede visie heeft. Dat we rekening moeten houden met de aarde als geheel en niet meer van haar grondstoffen zouden moeten gebruiken dan we nodig hebben.’’ 

,,Het mooie van de Partij voor de Dieren is dat wij de afgelopen twintig jaar een stip op de horizon hebben gezet en die stip verandert niet vanwege praktische uitdagingen of het sluiten van compromissen’’, gaat ze verder. ,,Wij houden hieraan vast en zien een verandering tot stand komen bij andere partijen. Er is steeds meer bespreekbaar. Ik zie de Partij voor de Dieren als een aanjager. Wij zijn de haas in de marathon die het tempo verzet en anderen in beweging brengt”, vertelt ze.

ACTIEF De afgelopen jaren is Batteau in twee gemeenten actief geweest. Sinds 2019 heeft zij zich aangesloten bij de werkgroep Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug. De partij wil zoveel mogelijk haar stem laten horen als het gaat om mens, dier, natuur en klimaat. ,,Een goed voorbeeld is de actie voor de Broekhuizenlaan. Deze laan ligt op een landgoed. Er was sprake van dat in totaal 1.000 bomen op het landgoed en langs de laan in fases gekapt zouden worden. De PvdD was tegen de kap en wij lieten ons geluid horen via acties. Urgenda sloot zich bij ons aan. Uiteindelijk was het resultaat dat er in goed overleg in 2020 een stichting werd opgericht voor het beheer van de Broekhuizenlaan voor behoud van de bomen als levende monumenten. Ik zit in het bestuur van de stichting”, vertelt ze.

WERKGROEP Batteau was ook de initiatiefnemer om in 2021 een werkgroep op te richten in de gemeente Woudenberg. ,,Ik wilde in het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen peilen hoeveel actieve leden er waren in Woudenberg. Ik kreeg veel enthousiaste reacties. Nu anderhalf jaar later zijn we met een kleine hechte groep actief.” In de gemeente Woudenberg heeft zij met de werkgroep actie gevoerd tegen de plannen voor het Henschotermeer.

Ze is blij dat de nieuwe plannen van de exploitant zijn afgezwakt. ,,Er komt geen verblijfsrecreatie, maar er zijn nog wel zorgen. Ingrijpende ontwikkelingen als een activiteitenhal en restaurant zorgen voor veel toestroom van bezoekers en ook autoverkeer. Door de bouw moeten planten en bomen plaats maken voor verstening, wat de Partij voor de Dieren onwenselijk vindt.’’

MEER ONTWIKKELINGEN Verder is er zorg over het feit dat het restaurant en de activiteitenhal weliswaar dagrecreatie zijn, maar de vraag is of zij sluiten voor zonsondergang. ,,Dat is ook de vraag voor de beheerderswoning: met het toestaan van de beheerderswoning zet je de deur open voor meer ontwikkelingen in de toekomst”, legt zij haar zorgen uit. 

Met de komst van de YMCA stelt zij dat er ook weer een gebouw en grote kampeerplaatsen bij komen. Het YMCA-complex komt op het NCC terrein, alleen is het YMCA drie keer zo groot als het huidige NCC. Er zal dus een bestemmingsplanwijziging nodig zijn om dit te realiseren.

PROVINCIALE VERTALING Nadat het congres haar besluit heeft genomen, zal de fractie aan de slag gaan met de provinciale vertaling van de landelijke plannen. Jesseka Batteau is gepromoveerd als onderzoeker in de literatuurwetenschappen en doet als zelfstandige audits en accreditaties van HBO- en Universitaire opleidingen en onderzoeksinstituten. Ook helpt zij opleidingen en onderzoeksinstituten om zich voor te bereiden op audits en accreditaties.