Wilgen knotten, bomen planten en struiken snoeien, kan tijdens de natuurwerkdag.
Wilgen knotten, bomen planten en struiken snoeien, kan tijdens de natuurwerkdag. Esmee Lam

Natuurwerkdag op Landgoed Geerestein: ‘Leuk om te klussen in de natuur’

3 november 2022 om 10:09 Activiteiten

WOUDENBERG Wilgen knotten, bomen planten en struiken snoeien. Op de landelijke Natuurwerkdag op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kunnen vrijwilligers verschillende werkzaamheden verrichten in de natuur. Ook in Woudenberg worden de handen uit de mouwen gestoken voor het goede doel.

Op Landgoed Geerestein krijgen twee lanen het nodige onderhoud. ,,Wij gaan wat bomen en struiken verwijderen, wilgen knotten en een takkenril maken”, vertelt Wim Vosmeer, coördinator van de Vrijwilligersgroep Geerestein. Landgoed Geerestein is een particulier landgoed van ongeveer 180 hectare, waarvan ongeveer de helft bos is. Een deel van het bos is stiltegebied. De overige grond bestaat voornamelijk uit weilanden.

De Natuurwerkdag is een initiatief van de twaalf provinciale Landschapsbeheerorganisaties van Stichting LandschappenNL en wordt elk jaar in het eerste weekend van november gehouden. Volgens Wim kan iedereen meedoen aan de Natuurwerkdag: ,,Het is juist leuk om een keer te proberen als je nog geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Je doet iets voor het goede doel en haalt gelijk een frisse neus. Daarnaast is het ook gewoon gezellig om met z’n allen bezig te zijn en tussendoor een kopje koffie te drinken.”

De werkgroep van Landgoed Geerestein werkt zich niet alleen in het zweet tijdens de Natuurwerkdag, maar bijna het hele jaar door. Om het weekend komen de vrijwilligers van de werkgroep op vrijdag- en zaterdagochtend samen om te klussen op het natuurgebied aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Wim Vosmeer vindt het belangrijk dat het landgoed goed verzorgd wordt. ,,Het natuurgebied is een openbaar toegankelijk gebied. Er komen veel mensen uit de regio wandelen. Ook boeren maken gebruik van de paden. Daarom moeten wegen en paden onderhouden blijven.”

Naast Landgoed Geerestein zijn er ook bij Den Treek-Henschoten verschillende groene onderhoudswerkzaamheden te doen. Opgeven voor de natuurwerkdag kan via www.natuurwerkdag.nl/zoek-een-klus.