Onrustige jaarwisseling

Jonge relschoppers met zwaar vuurwerk

Joke van der Heide

WOUDENBERG Ook dit jaar was er opnieuw een afschuwelijke en angstige start van het nieuwe jaar voor de bewoners van het centrum, en dan met name de Nieuwe Poort, ondanks alle extra maatregelen.


,,Het cameratoezicht en de inzet van extra beveiligers weerhield relschoppers er niet van weer herrie te trappen. Politie, BOA en beveiligers werden bekogeld met zwaar vuurwerk en een politieauto en gemeente-auto vernield. Een inwoner die dit probeerde te voorkomen werd door relschoppers ernstig mishandeld. De ME moest uiteindelijk ingezet worden om de relschoppers tot orde te brengen”, aldus de gemeente. 


De politie kon dezelfde nacht een aantal relschoppers aanhouden. De komende dagen bekijkt de politie de gemaakte camerabeelden om daarmee nog meer daders te herkennen en aan te houden. Het is nog niet bekend wat de uiteindelijke schade is.

ZWARTE KANT VAN WOUDENBERG Burgemeester Van Mastrigt: ,,Op afgrijselijke wijze leerde ik tijdens de jaarwisseling de zwarte kant van Woudenberg kennen. Schaamteloos en buiten alle perken vind ik het dat deze relschoppers hulpdiensten bekogelen met vuurwerk en andermans eigendommen vernielen. Het is duidelijk dat de viering van Oud en Nieuw in de toekomst echt anders moet in Woudenberg. Daarbij is voor iedereen in Woudenberg een belangrijke rol weggelegd. Wat nu rest is het vegen van de scherven en vooruit kijken naar wat 2022 voor ons in petto heeft.”


HOOP ROTZOOI Betting Kroese, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de Nieuwe Poort, reageert dat het tijdens de jaarwisseling van vorig jaar voor de bewoners van de Nieuwe Poort bedreigender was. 

,,De ongeregeldheden speelden zich deze jaarwisseling meer af rond het kruispunt bij de Voorstraat en Dorpsstraat. Toen ik op Nieuwjaarsdag een rondje langs ons pand maakte, zag ik dat er deze keer geen vernielingen waren aan het pand. Alleen een hoop rotzooi en dat ruimen we op.”

BEDREIGEND Hij kan zich wel voorstellen dat het voor de mensen die er middenin stonden bedreigend was, omdat er gebruik gemaakt werd van heel zwaar vuurwerk zoals vuurwerkbommen. 


,,Marco Rommers van het Proathuus probeerde een beginnende autobrand te blussen en kreeg een flesje bier tegen zijn gezicht aan met een blauw oog als gevolg. Dit jaar waren de relschoppers voornamelijk jongeren van 15 tot 20 jaar en sommigen zelfs jonger.”


WAPENSTOK Kort en bondig doet hij verslag. ,,Na de jaarwisseling stonden er tien politieauto’s rondom de rotonde bij het gemeentehuis. Vanaf half twee werd de situatie dreigender. Aan een gemeente- en anonieme politieauto, die op de Dorpsstraat stonden, werden vernielingen aangebracht. Deze auto’s werden duwend afgevoerd naar het gemeentehuis. Ook de ME was toen aanwezig. De jongeren werden opgeroepen om direct naar huis te gaan, anders zou de politie gebruik maken van de wapenstok. De jongeren gaven gehoor aan de oproep en verdwenen richting de Voorstraat. Daarna bleef het nog een tijd onrustig.”