Jan Bessembinders (CDA) kijkt er naar uit om zich de komende vier jaar weer in te zetten voor de inwoners.
Jan Bessembinders (CDA) kijkt er naar uit om zich de komende vier jaar weer in te zetten voor de inwoners. Pieter de Kruif

Jan Bessembinders tweede CDA-lijst: ‘In de raad voor de inwoners’

9 januari 2022 om 13:10 Politiek

WOUDENBERG Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraads-verkiezingen. De politieke partijen in Woudenberg presenteren in deze periode hun kandidatenlijst. Jan Bessembinders (CDA) staat op de tweede plaats van de lijst. Hij wil nog graag een tweede periode doorgaan.

Jan Bessembinders (CDA) kijkt er naar uit om zich de komende vier jaar weer in te zetten voor de inwoners. ,,Ik word geregeld aangesproken door inwoners als zij merken dat ik mijn tanden ergens inzet. Een tijdje geleden bedankte een inwoner mij hiervoor. Inwoners vertegenwoordigen en hun wensen meenemen naar de raadszaal en dan doorpakken, is dan ook voor mij de kern van de lokale politiek”, vertelt hij bevlogen.

Met de Woudenberger kijkt hij terug op de afgelopen vier jaar. ,,Toen ik als lid van de schaduwfractie langs de lijn warmliep, zat het CDA nog in de coalitie. Ondanks dat het CDA de afgelopen vier jaar in de oppositie zat, hebben wij mede dankzij de inwoners veel zaken op de agenda kunnen zetten.”

Om te beginnen noemt hij de fouten die er werden gemaakt bij het innen of het juist niet innen van de belastingen. Door klachten van inwoners heeft het CDA het college hier meerdere keren op geattendeerd en gevraagd om actie. Als tweede punt noemt hij de contacten en interactie met de klankbordgroep N224. ,,We zien dat alle inspanningen hebben gewerkt en dat de provincie Utrecht de problemen van de drukke N224 oppakt. Er wordt hard gewerkt aan meer verkeersveiligheid en een nieuwe rotonde. Voor dat samenspel ben ik de klankbordgroep dankbaar.”

Als derde is het CDA druk geweest met een flyeractie om voor de herinrichting van de Nico Bergsteijnweg de zorgen over verkeersveiligheid op te halen bij de inwoners. Dit heeft tot meer dan 100 reacties geleid. ,,Ik heb zelf 11 jaar op de Nico Bergsteijnweg gewoond en ken de grote problematiek daar. Een inwoner vertelde dat het feit dat de provinciale wegen rondom het dorp niet goed geregeld zijn, dit in het dorp op de Nico Bergsteijnweg en Laan 1940-1945 gevolgen heeft.”

In dit kader maakte Jan zich in de commissievergadering van 7 december nog sterk voor de inwoners van Laan 1940-1945 die klachten hebben over het fout parkeren op de nieuwe fietssuggestiestroken en de slechte communicatie hierover door de gemeente. ,,Ook al raakt de wethouder dan geïrriteerd en geeft zij aan dat er bij haar geen klachten bekend zijn, blijf ik dit doen. Ik zit in de raad voor de inwoners.”

Als vierde punt geeft hij aan dat hij het CDA-idee om een zonnelint aan te leggen langs de A12 de goede kant op ziet gaan. Hiervoor werkt CDA Woudenberg samen met CDA-fracties van andere gemeenten. Tot slot vertelt hij dat hij stiekem trots is dat hij een steentje kan bijdragen om het leven op dat kleine stukje Nederland, zijn dorp, plezierig te maken. ,,Dat gaat over onderwerpen die dicht bij de inwoners staan als overlast van hondenpoep of een scheef zittende stoeptegel, maar ook over opkomen voor de zwakkeren en zorgen dat het om mensen gaat en niet om nummers. Ik vind het mooi dat ik daaraan mag meewerken.”

Het raadslidmaatschap heeft hem persoonlijk veel gebracht. ,,Het geeft mij energie en ik heb er ook veel van geleerd, zoals spreken in het openbaar en het debat voeren op een vraagstuk. Ook in mijn nieuwe baan heb ik veel aan mijn ervaring met de lokale overheid.” Toen Jan in de raad kwam werkte hij als milieu- en veiligheidsspecialist bij BOVAG. Sinds twee jaar werkt hij als specialist Milieu en Circulaire Economie voor de werkgeversorganisatie VNO-NCB en MKB-Nederland. ,,Ik zit als lobbyist dicht bij de Tweede Kamer. Ik zie dan ook waar Den Haag mee bezig is en zie als gemeenteraadslid hoe het landelijke beleid lokaal wordt toegepast. Regelmatig vraagt een collega van mijn werk hoe iets in de gemeente geregeld wordt. Ik profiteer voor beide functies van mijn ervaringen.”

Voor de komende vier jaar zal hij opnieuw opkomen voor de belangen van de inwoners. ,,Wij zijn bezig met de oprichting van een klankbordgroep voor de N226, waar dezelfde problemen spelen als bij de N224. Hiervoor zijn wij als CDA door de inwoners zelf benaderd. Zij vonden dat wij bij de N224 lekker bezig waren”, vertelt hij glimlachend.

In de komende periode wil hij zich verder sterker maken voor het verbeteren van de biodiversiteit. Dit is nodig volgens hem, omdat het klimaat verandert. Waar water vroeger zo snel mogelijk moest worden afgevoerd is het nu belangrijk om het in verband met droge perioden vast te houden. Ook wil hij zich inzetten voor meer ruimte voor openbaar groen op en rond het dorp. Bij die inrichting is het belangrijk om te zorgen dat dit vogelvriendelijk gebeurt.

,,In het kader van het inrichten van vogelvriendelijke- en bijvriendelijke tuinen zou ik ook graag richting inwoners iets doen. Daar zijn nog veel stappen in te zetten. Zelf heb ik ook advies hierover gehad en los van het feit dat het goed is voor de biodiversiteit geniet ik sindsdien van de hoeveelheid vogels in mijn tuin.”

Verder noemt hij betere doorstroming van het verkeer, een schonere bodem en een vitaal dorpscentrum als belangrijk agendapunten. ,,Een dorpscentrum met een groen tintje zou mooi zijn.” Verbetering van de participatie bij bestemmingsplannen en wijzigingen noemt hij ook een belangrijke uitdaging. ,,Het college komt met een nieuwe aanpak hiervoor. Ik ben nieuwsgierig naar de plannen.”

Ieder onderwerp krijgt van hem dezelfde aandacht en energie. Als milieuman gaat duurzaamheid hem echter aan het hart. ,,Ik wil graag een bijdrage leveren aan een wereld zonder milieuschuld. Als rentmeester heb ik de aarde in bewaring voor mijn kinderen en kleinkinderen. Dat wil ik zo goed mogelijk doen. Duurzame energievoorziening speelt hierbij een rol.”

Al die ambities kan hij als raadslid alleen maar waarmaken met de hulp van anderen binnen de fractie. ,,Wij hebben een groeiende groep mensen met een bruisende jongerenafdeling, het CDJA, die zich bijvoorbeeld inzetten tegen eenzaamheid en een actief campagneteam”, sluit hij trots af.