Van links naar rechts: Michel Hardeman, Hans van der Knaap en Jan van Ekeris.
Van links naar rechts: Michel Hardeman, Hans van der Knaap en Jan van Ekeris. Joke van der Heide

Steun in de rug voor boeren; CDA deelt oliebollen uit

7 januari 2022 om 14:16 Politiek

WOUDENBERG CDA Woudenberg heeft op oudejaarsdag oliebollen uitgedeeld in het buitengebied. Dit deed de lokale CDA-fractie om haar waardering uit te spreken voor wat de boeren met hun prachtige vak betekenen voor de natuur en ons voedsel. ,,Wij willen de boeren een steuntje in de rug geven voor weer een jaar hard werken en vinden dat boeren ondergewaardeerd worden. Zij werken 80 uur per week, hebben te maken met een onvoorspelbare landelijke overheid en staan steeds verder van de burgers af, terwijl zij wel aan de basis staan van wat er op je bord ligt. Het CDA is dan ook blij met de boeren”, legt Michel Hardeman, fractievoorzitter CDA Woudenberg, uit. 

Hij beseft dat de lokale politiek op grote landelijke onderwerpen als stikstof niets voor de boeren kan betekenen, alleen op het gebied van ruimtelijke ordening en de bereikbaarheid van het buitengebied. ,,Maar alles begint met waardering en daar is het ons vandaag om te doen.”

Op oudejaarsdag gingen meerdere teams op pad om aan een selectie van 65 boeren een zak oliebollen te brengen. Deze kleine blijk van waardering werd door de boeren zeer op prijs gesteld vertellen de bezorgers van de CDA-fractie.

Michel Hardeman ging samen met schaduwfractielid Hans van der Knaap op de tractor langs 15 adressen. Hans is binnen de fractie expert op landbouwgebied en spreekt namens veel boeren. Hij heeft zelf een agrarisch bedrijf met varkens en koeien en geeft achtergrondinformatie over de problematiek waar de boeren mee te maken hebben.

Hans heeft er moeite mee dat met name de boeren worden genoemd als het gaat om de hoge stikstofuitstoot. ,,De Nederlandse agrarische sector staat op wereldniveau aan de top op het gebied van duurzaamheid. Wij lopen in Nederland ver vooruit ten opzichte van de rest van de wereld. Het is dan ook niet eerlijk en niet juist dat de overheid ons als schuldige aanwijst. De stikstofproblematiek moet je samen aanpakken.”

Hij begrijpt wel hoe dit zo gekomen is. ,,De aanvraag voor een natuurbeschermingsvergunning voor boeren staat op papier en is dus makkelijker aantoonbaar voor de overheid dan de stikstofproblemen in andere sectoren. Dit is de makkelijkste klap om te maken. Als varkensboeren hebben wij daarbij al een bijdrage geleverd doordat het aantal varkens moest halveren. Bij verdere aanpassing sta je als boer in een spagaat. Voor het dierenwelzijn is het beter als de varkens buiten lopen, maar de ammoniakuitstoot is minder wanneer de varkens binnen staan met een luchtwasser. Er zijn nog meer stappen te maken, maar dan komt de veiligheid van de boer in het gedrang doordat je moet werken met zwavelzuur.”

Tijdens hun ronde werd een bezoek gebracht aan rundveehouder Jan van Ekeris. Hij was blij met de attentie van het CDA en is tevreden hoe er lokaal wordt meegedacht met de boeren. Dat is landelijk wel anders vindt hij. ,,Landelijk zien ze liever industrie en woningbouw. Een hectare agrarische grond brengt veel minder op.” Volgens hem is het belangrijk dat de burgers en boeren dichterbij elkaar komen te staan.