Yvonne van Mastrigt op bezoek bij de Veteranenbijeenkomst Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude afgelopen jaar.
Yvonne van Mastrigt op bezoek bij de Veteranenbijeenkomst Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude afgelopen jaar. Gemeente Woudenberg

Burgemeester Yvonne van Mastrigt neemt afscheid: ‘Betrokkenheid hier is groot’

6 januari 2022 om 09:50 Politiek

WOUDENBERG Op 11 januari geeft burgemeester Yvonne van Mastrigt het stokje over aan Magda Jansen. De burgemeester kijkt terug op een mooie periode als waarnemend burgemeester van Woudenberg. Van Mastrigt vindt het jammer dat zij Woudenberg door corona niet in haar volle glorie heeft leren kennen. ,,Veel van mijn werk gebeurde hierdoor toch op afstand. Maar ik heb de afgelopen maanden meer dan eens gezien dat de Woudenbergse samenleving betrokken is bij het dorp en zich op allerlei manieren inzet voor Woudenberg. Andersom zie ik ook dat de politiek betrokken is bij de samenleving en oor heeft voor wat er leeft in het dorp. Dat vind ik bijzonder”, geeft ze aan.

De afgelopen maanden stonden de bezuinigingen hoog op de agenda. De discussie hierover vond de burgemeester intensief. Zij vertelt dat er moeilijke keuzes gemaakt moesten worden die inwoners en organisaties die actief zijn voor of in Woudenberg raken. ,,Ook hier was de grote betrokkenheid van de samenleving te zien. Met veel gevoel voor verantwoordelijkheid hebben we alle voorstellen gewogen langs de lijn ‘snoeien, niet uitroeien’. Ik hoop van harte dat er in de toekomst, wanneer er meer geld beschikbaar is, er weer meer mogelijk is.”

De burgemeester heeft in meerdere gemeente als interim-burgemeester gewerkt. Wat haar in Woudenberg opvalt is dat de gemeente en de gemeenschap in Woudenberg samenvallen: één dorp, één gemeente met haar eigen cultuur en dynamiek en een hoge betrokkenheid bij elkaar en de gemeente. ,,In mijn vorige gemeenten had ik vaak te maken met meerdere woonkernen met ieder hun eigen cultuur.”

Op de vraag wat de lastigste, maar beste beslissing is die zij de afgelopen periode heeft moeten nemen antwoordt de burgemeester: ,,Laat ik vooropstellen dat veel beslissingen die een burgemeester maakt het grote publiek niet bereiken, maar wel van groot belang zijn voor de betrokken personen. Als ik dan toch iets moet noemen is een lastige beslissing die ik recent heb moeten nemen het instellen van cameratoezicht op het Poortplein tijdens de jaarwisseling. Dit was een afweging van verschillende belangen, zoals het belang van de openbare orde en veiligheid, het voorkomen van ongeregeldheden en strafbare feiten en de persoonlijke belangen van bewoners tegenover het individuele belang van mensen.”

Na afloop van de jaarwisseling kijkt de burgemeester terug op dit besluit. ,,Ik vind het nog steeds een lastige beslissing. Het effect is helaas niet zoals we gehoopt hadden. Het was opnieuw een onrustige jaarwisseling. Maar dankzij het cameratoezicht heeft de politie nu wel beelden waarmee ze hopelijk nog meer daders kunnen opsporen.”

Over haar toekomst plannen vertelt de burgemeester: ,,Het waarnemend burgemeesterschap bevalt mij erg goed en ik hoop mijn ervaringen en talenten in het nieuwe jaar bij een andere gemeente te mogen inzetten.”