Ook dit jaar liep het op oudejaarsnacht uit de hand in Woudenberg.
Ook dit jaar liep het op oudejaarsnacht uit de hand in Woudenberg. Betting Kroese

Met tentfeest minder ruimte voor ellende: ‘We balen dat het niet door kon gaan’

4 januari 2022 om 07:38 Overig

WOUDENBERG De gemeente heeft extra maatregelen genomen om te voorkomen dat er tijdens het tweede jaar in coronatijd én met een vuurwerk verbod opnieuw rellen zouden ontstaan. Helaas is dat toch gebeurd. De initiatiefnemers van ‘Gluhwein op het Poortplein’ vinden het verschrikkelijk en heftig wat er is gebeurd op het Poortplein en omgeving. ,,Wat voorspeld is, is helaas uitgekomen. Wij hebben bewondering voor de inzet van politie, ME en alle mensen van de gemeente. Door hun inzet is de schade aan het dorp en de panden van onze ondernemers beperkt gebleven”, reageren Jolanda van Baaren, Björn de Jong en Michel van Raaij.

Of de ontstane situatie voorkomen had kunnen worden weten zij niet, maar ze zijn er wel van overtuigd dat hun initiatief een positieve rol had kunnen spelen. ,,Ons initiatief was bedoeld om de gezelligheid terug te brengen in het centrum. Wanneer onze inwoners het leuk en gezellig hebben, is er minder ruimte voor de ellende die nu helaas wel ontstaan is. Wij balen dat ons initiatief door de verscherpte coronamaatregelen niet door kon gaan.”

Op de vraag wat hun advies is voor volgend jaar, vertellen zij dat als er iets georganiseerd wordt voor alle Woudenbergers, dit een bijdrage zal leveren aan de rust en gezelligheid in de oudejaarsnacht. ,,In onze optiek is bewezen dat het tentfeest het beste middel is om goed, gezellig en zonder ellende de oudejaarsnacht door te komen.”

De Woudenberger heeft ook Jhony Stalman van de VVD benaderd voor een reactie. Veiligheid is voor deze partij een belangrijk speerpunt. Hij stelt dat er binnen zijn fractie boosheid en frustratie is naar aanleiding van de gebeurtenissen. Oproepen tot het snel bestraffen van de relschoppers ligt wat de VVD betreft dan ook voor de hand. ,,Wij hopen dat er straffen worden opgelegd die ook ‘echt’ pijn doen bij de mensen die schuldig zijn, want anders staan ze er volgend jaar weer.”

Voor wat er gebeurd is, zijn voor de VVD geen excuses. ,,Opmerkingen als ‘de jeugd heeft niets anders te doen’ of ‘de grote aanwezigheid van politie en andere gezaghebbers heeft dit uitgelokt’, vinden wij niet relevant. Wat is gebeurd mag niet. Landelijk hebben we afgesproken dat geweld tegen hulpverleners extra hard moet worden aangepakt”, aldus Jhony Stalman. Hij voegt toe dat voor nu bij de VVD het gevoel leeft dat maatregelen als cameratoezicht en extra inzet van de politie misschien veel erger voorkomen heeft.

Verder heerst het gevoel dat Woudenberg zich tot een oudejaarsattractie heeft ontwikkeld met naar het lijkt ook de betrokkenheid van relschoppers van buiten het dorp. ,,Dat betekent waarschijnlijk niet dat onze eigen Woudenbergse jeugd zich onbetuigd heeft gelaten. Daar hebben we als ouders onze verantwoordelijkheid te nemen.”

Wat de VVD betreft is er geen garantie dat rellen niet meer voorkomen. ,,Of een nieuwjaarsfeest of nog meer maatregelen de oplossing biedt is de vraag. Belangrijk is dat de Woudenbergse samenleving zich verantwoordelijk voelt voor een goed verloop van de jaarwisseling.”

Afbeelding
Afbeelding