In oudere woningen kan hernieuwbaar gas ingezet blijven.
In oudere woningen kan hernieuwbaar gas ingezet blijven. Duurzaam Woudenberg

Focus op positieve punten

27 december 2021 om 15:10

'Ideaal moment voor warmtescan'

WOUDENBERG De energietransitie kan in Woudenberg een mooie zonnige toekomst brengen, een uitdaging zijn waaraan iedereen kan meebouwen en doen. Veranderingen gaan ongetwijfeld gepaard met het overwinnen van hindernissen. Met het vooruitzicht dat het verbranden van de fossiele brandstoffen uit ons gezichtsveld en milieu gaat verdwijnen, daarmee minder CO2 uitgestoten wordt en de temperatuurstijging nog net beneden de anderhalve graad blijft. Woudenbergers kunnen voortvarend met duurzame energiebronnen en het isoleren aan de slag. Richt het focus op positieve punten in de toekomst om die vervolgens te realiseren. 


De recent vastgestelde transitievisie warmte is te vinden en te lezen op de website van de gemeente Woudenberg via gemeentebestuur.woudenberg.nl. 

Zaken die in het oog springen, zijn: Op hoofdlijnen zijn de mogelijkheden op buurt- of gemeenteniveau weergegeven om CO2 te besparen in de gebouwde omgeving. In zogenoemde focusgebieden gaat de gemeente aan de slag om te versnellen, te leren en koppelkansen te benutten. 

Woningen gebouwd na 1990 zijn veelal geschikt (te maken) voor het volledig elektrisch verwarmen bijvoorbeeld met een elektrische warmtepompen. Nieuwbouwwoningen worden hier al op deze manier verwarmd. 

In oudere woningen kan hernieuwbaar gas ingezet blijven. Omdat daar minder van is zal bij oudere woningen ingezet moeten worden op isolatiemaatregelen en waar mogelijk het gebruik van hybride warmtepompen. 


De verwachting is dat warmtenetten op kleine schaal gebruikt gaan worden. Op het bedrijventerrein liggen mogelijk ook kansen. Verwachting is dat door ontwikkelingen bij het aardgasvrij maken, nieuwe technieken (innovaties) beschikbaar komen. Diverse leveranciers leveren elektrische en hybride warmtepompen. Ervaringen kunnen gedeeld worden via info@energie-in-woudenberg.nl.

Wie financieel draagkrachtig is, zal makkelijker met subsidies kunnen veranderen en zijn energieverbruik verlagen. Mensen die minder te besteden hebben, blijven mogelijk met hoge energierekening zitten. In die zin verdienen die laatste inwoners meer steun, het komende kabinet komt naar verluid ook met een ondersteuningspakket. Uiteindelijk komt kostenreductie naast andere voordelen (comfort en gemak) binnen bereik. De energietransitie biedt aan mensen kansen: werkgelegenheid, voordelige energie van eigen zonnepanelen of straks via de coƶperatie Zon op Woudenberg. Elektrisch rijden wordt nu al goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen, te voorzien is dat dit positieve effect op termijn ook in de energierekening thuis gaat doorwerken.


Wilt u meer weten over de situatie bij u thuis en wat u zou kunnen doen, vraag dan een advies van een energiecoach aan op www.energie-in-woudenberg.nl Komende maanden is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten vaker meer dan 10 graden Celsius, een ideaal moment om een warmtescan van uw huis te maken, daarvoor opgeven zie verder op genoemde website.