Meer planten betekent ook een bijdrage aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel en nestgelegenheid.
Meer planten betekent ook een bijdrage aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel en nestgelegenheid. Duurzaam Woudenberg

Iedereen een groen tapijt op het dak?

27 december 2021 om 14:45

'Zorgt voor extra isolatie en wateropvang'

WOUDENBERG De meeste Woudenbergse daken zijn geschikt als groen dak. Een groen dak ziet er niet alleen leuk uit, het trekt insecten en vogels aan en zorgt voor extra isolatie en wateropvang. Het helpt om de omgeving meer bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering met toenemende hitte, droogte en wateroverlast. Het vergroot de biodiversiteit, houdt water, vooral ook bij hoosbuien, langer vast, verlaagt hoge temperaturen in de zomer en zorgt voor schonere lucht. 


Groene daken zijn er in soorten en maten. Van grote daktuinen met heesters, bomen of pluktuinen, tot een eenvoudig sedumdak. Bij woningen gaat het meestal om een sedumdak. Dit bevat verschillende soorten rots- en vetplanten die in verschillende periodes bloeien van april tot oktober. Het kan daarnaast ook andere planten bevatten, zoals een kruidenmix, die veel insecten aantrekt voor meer biodiversiteit. 

Meestal worden acht tot twaalf soorten gebruikt voor zon of halfschaduw, zoals wit en roze vetkruid, tripmadam, vetpeper, gele muurpeper, maar ook tuinkruiden zoals oregano en rozemarijn. De beplanting wordt geleverd als sedummat op 2-4 cm substraat met een drainagelaag, die zo uitgerold kan worden of als bakjes met een aantal plantjes op substraat en is eenvoudig in onderhoud. 


Een sedumdak weegt weinig en elk plat of licht hellend dak zoals een schuurdak of garage, dat geschikt is om met twee mensen kan staan, zou geschikt zijn. Een groen dak vangt ook het regenwater op, veel beter dan een grote plas water op het dak, het zorgt voor isolatie en het water wordt geleidelijk vrij gegeven. Een lichtgewicht versie kan zo’n 35 liter per vierkante meter opvangen. Het kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen, die daardoor zelfs beter gaan presteren omdat ze minder heet worden. Een dak met hogere beplanting weegt zo’n 60 tot 100kg/m2. Bij twijfel of de dakconstructie zwaar genoeg is, is het altijd verstandig eerst een inspectie uit te laten voeren.

Een sedumdak is gemakkelijk zelf aan te leggen, maar kan ook aangelegd worden door een bedrijf. Er is subsidie beschikbaar is voor de aanleg. Als het samen met minimaal vijf buurtbewoners gedaan wordt tot 100% van de kosten (https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/klimaatadaptatie?s=09#Hoe-subsidie-aanvragen). In het van Rijningenpark is intussen zo’n buurtproject gestart. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Suzy Bollen (s.bollen49@kpnmail.nl). 


De provincie biedt ook subsidie bij andere ‘buurtinitiatieven’ die gericht zijn op bevordering van een gezonde leefomgeving, klimaatadaptatie en/of biodiversiteit. Zoals de aanleg van geveltuinen of boomspiegels, ‘adopteren’ van een gezamenlijk buurttuin, van bermen of perken, etc. 


Het maakt de buurt aangenamer en als het om de openbare ruimt gaat kan dit in overleg met de gemeente. Meer planten betekent in alle gevallen ook een bijdrage aan de biodiversiteit door te voorzien in voedsel en nestgelegenheid voor insecten en vogels.

Afbeelding