De Harmonie naast het huis van beheerder Bennie van de Wetering na 28 april 1945.
De Harmonie naast het huis van beheerder Bennie van de Wetering na 28 april 1945. Gerrit van de Wetering

‘Culturele droom aan diggelen’

28 december 2021 om 18:56

Deel 27A door Ot Beigelsteijn


Veel bekende Woudenbergers, wier namen vaak werden teruggezien in Fidelio, de Lijster en de toneelvereniging, hebben in deze muzikale hoogstandjes een prominente rol gespeeld. Soms werden bepaalde Woudenbergse aangelegenheden of ondernemers op de hak genomen, anderzijds werden zij geëerd of aangeprezen. Ook mooie dingen werden bezongen zoals de schoonheid van het dorp, zijn bossen of de koffietraditie. Er is een lied waarin alle neringdoenden in het dorp met naam en product worden genoemd.


Dit waren grote tijden voor De Harmonie. Ook manifestaties die in herinnering zullen blijven waren het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester P.A.G. baron van Heeckeren van Brandsenburg en het jubileum van het Groene Kruis met een reusachtige hoeveelheid van 16.000 stuks oliebollen die als actie voor de kas door de bakkers Van Arkel en Blokhuis werden gebakken en door ‘verpleegsters’ in uniform aan de man werden gebracht.


In de oorlog werd het gebouw gevorderd door de Duitsers en valt er verder weinig spectaculairs van te vertellen, behalve dan dat het op 28 april 1945 door diezelfde Duitsers volledig werd vernield bij het opblazen van kruispunt de Poort. 

Alle pannen lagen er nagenoeg af en de houten westgevel was tot aan de ondermuur geheel weggeblazen. Het interieur was tot een ravage verworden. De beschadigingen waren zo enorm dat het gebouw nooit meer is gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. Daarmee ging een belangrijke huisvesting voor culturele gebeurtenissen die meerdere decennia een harmonieus geheel met de bevolking had gevormd voor het dorp verloren. De exacte locatie van het gebouw was te vinden op de plaats waar nu de weg De Poort achter het Poortgebouw loopt.

Tijdens de nieuwbouw van het de huidige winkels en het Poortgebouw is nog een antieke put gevonden die dienst heeft gedaan in de tijd van De Harmonie. Verder herinnert niets aan het oude cultuurhuis dat Woudenberg destijds al rijk was en zo’n prominente plaats vlak bij de Poort innam.


Naast, eigenlijk er tegenaan gebouwd, stond de dwarshuisboerderij van de familie Van de Wetering. Hendrik van de Wetering deed in paarden en wagens; hij had een zogenaamde stalhouderij. Daarmee runde hij ook een slepersbedrijf. Hij was hiermee de concurrent van Sien van Vlastuin aan de Kostverloren, even verderop aan de Uitleg. Bart Wallenburg was daar de voerman. Zie de foto van Bart (Deel 25B)  die voor het huis van Hendrik van de Wetering genomen is, dus zo dramatisch zal de concurrentiestrijd niet zijn geweest. 

(vervolg in deel 27B)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek