Woudenberg vorig jaar tijdens de jaarwisseling.
Woudenberg vorig jaar tijdens de jaarwisseling. Kees van Kooten

Tweede jaarwisseling in coronatijd; oproep om vuurwerk-overlast te melden via FIXIE-app

31 december 2021 om 11:11 Maatschappelijk

WOUDENBERG Vanavond vindt er opnieuw een jaarwisseling in coronatijd plaats. Ook dit jaar is het verboden om vuurwerk af te steken. De gemeente, politie en een omwonende aan het Poortplein laten weten hoe zij zich voorbereiden op de jaarwisseling, gezien de rellen van afgelopen jaar.

De gemeente geeft aan dat ze zowel preventieve als repressieve maatregelen hebben genomen. Dan valt te denken aan het verwijderen van gemeentelijke eigendommen uit de openbare ruimte, zoals prullenbakken. Maar ook aan voorlichting op scholen, toezicht in de openbare ruimte, het verhogen van de verlichting en de aanpak rondom vreugdevuren.

Communicatie is ook een belangrijk instrument. ,,We zetten actief in op de communicatie via al onze kanalen. Burgemeester Yvonne van Mastrigt wijdt een column aan de jaarwisseling, er komt berichtgeving via social media en een advertentie in de krant. We kiezen daarbij voor een boodschap met een positieve insteek in plaats van te benadrukken wat niet kan en mag tijdens de jaarwisseling”, aldus de gemeente.

Carbidschieten mag wel in de gemeente Woudenberg. Om overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen gelden er een aantal regels. Zo mag carbidschieten alleen op 31 december van 10.00 uur tot zonsondergang buiten de bebouwde kom. De overige regels staan op de gemeentelijke website. De burgemeester is voornemens een locatie van het carbidschieten te bezoeken en zal ook tijdens de jaarwisseling aanwezig zijn in Woudenberg.

Bij het carbidschieten moeten helaas wel de coronaregels in acht genomen worden. Dat betekent 1,5 meter afstand houden en een strikt advies om niet meer dan vier mensen te ontvangen. De gemeente vertrouwt er op dat de carbidschieters dit zelf in goede banen leiden.

De gemeente vond het initiatief ‘Glühwein op het Poortplein’ van Jolanda van Baaren, Björn de Jong en Michel van Raaij een mooi initiatief. Het idee was dat mensen elkaar toch even konden ontmoeten en met elkaar het nieuwe jaar konden inluiden op een positieve en gezellige manier. ,,Helaas kan het vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan en moet dit jaar opnieuw in kleine kring thuis Oud & Nieuw gevierd worden”, aldus de gemeente.

Omwonende aan het Poortplein, Betting Kroese, zat bij het overleg met de gemeente, waarin ook het initiatief ‘Glühwein op het Poortplein’ is besproken. Namens de omwonenden heeft hij nog enkele tips gegeven, zoals het opslaan van de geparkeerde fietsen bij de bushalte en het extra verlichten van het Poortplein. Bij de omwonenden zit de schrik van vorig jaar er nog wel in.

Wijkagent Jorn Lenten vertelt dat een ludieke oliebollenactie om met jongeren voor de jaarwisseling in contact te komen er dit jaar helaas niet in zit door de drukte op het werk en de geldende coronamaatregelen. ,,Uiteraard staan we ook dit jaar weer in goed contact met de jongeren en inwoners van Woudenberg. Zodra er meldingen van vuurwerkoverlast binnen komen, pakken wij deze op. Als we zien dat er een piek ontstaat organiseren wij, in samenwerking met de boa’s, een vuurwerkactie. De ene keer maken we dit bekend via social media, zodat de inwoners onze werkzaamheden kunnen volgen en ons direct kunnen informeren, de andere keer doen we dit niet om het verrassingseffect te vergroten.”

De gemeente heeft de afgelopen tijd veel meldingen binnen gekregen van overlast door vuurwerk en roept inwoners op om dit te blijven doen. Melden kan bij de politie via 0900 8844 of bij de gemeente via 14033 of de meldingsapp FIXIE.