Ook Woudenbergse kinderen hebben een week eerder kerstvakantie dit jaar.
Ook Woudenbergse kinderen hebben een week eerder kerstvakantie dit jaar. Esmee Lam

'Ook voor de kinderen is het erg plots'

20 december 2021 om 13:04

Basisscholen eerder dicht: 'Het was te verwachten'

WOUDENBERG De basisscholen zijn toch een week eerder dicht gegaan. Dat betekent dat de kerstvakantie deze week al is begonnen. De maatregel om de verspreiding van omikron te vertragen zorgt voor veel reacties van Woudenbergse schooldirecteuren. 


,,Het is heel erg jammer dat het nodig is, maar we hadden het wel aan zien komen. Hopelijk helpt de maatregel bij het verminderen van de besmettingen”, aldus Dorine de Jong, directeur van de Griftschool in Woudenberg. 


Leo van der Meij, directeur van De Olijfboom, sluit zich daar bij aan. ,,Het was te verwachten, omdat het OMT dit enkele keren nadrukkelijk heeft geadviseerd. Een vervroegde vakantie is in dit geval beter dan een lockdown met afstandsonderwijs.” 


Voor het personeel van De Olijfboom is er helaas nog geen vakantie. ,,Wij ruimen de school eerst netjes op, ronden taken af en bereiden ons alvast voor op de periode na de kerstvakantie. 


BEGRIP Ondanks dat de directeuren niet blij zijn met de nieuwe maatregelen, wordt er wel begrip getoond. 


Leo van der Meij: ,,Als de theorie klopt dat het aantal besmettingen in het land zal afnemen door deze nieuwe maatregel, dan hebben we begrip voor het besluit van het eerder dichtdoen van de scholen.''


,,Ook op onze school liep het aantal besmettingen de afgelopen week op en moesten twee groepen in quarantaine vanwege teveel positieve testen in één groep'', gaat hij verder. 

,,Zonder vervroegde vakantie was dit waarschijnlijk opgelopen naar vier groepen die voor een langere tijd thuis zitten. Dat is een onwenselijke situatie.”


Ook René de Korte, directeur van De Wartburg, heeft begrip voor de maatregelen, maar stuit wel op een ander probleem. ,,Het is jammer dat het besluit pas vrij laat kwam. Dat maakt het nog ingewikkelder om dingen te organiseren. En ook voor de kinderen is het erg plots. Je wil natuurlijk het jaar afsluiten met de kinderen en dat is nu moeilijk om te organiseren.”


KERSTFEEST Normaal gesproken wordt in de week voor de kerstvakantie op verschillende manieren het kerstfeest gevierd. Het was voor de basisscholen snel schakelen om een alternatief te bedenken. 


Ook De Griftschool moest snel een oplossing bedenken. ,,Wij hebben het kerstontbijt een week eerder gedaan dan gepland. Daarna waren er verschillende kerstworkshops in de groepen. Het was een super sfeervolle dag. Ook ouders hebben ons hierbij erg geholpen.''


,,De kerstvieringen zijn een week vervroegd, zodat het feest van de geboorte van Jezus toch door kon gaan”, vertelt de directeur van De Olijfboom. ,,De twee groepen die thuis in quarantaine zaten, hebben samen met hun juf het kerstfeest digitaal gevierd. Het kerstverhaal werd verteld in de virtuele omgeving van Google Classroom en er werd samen gezongen.”


De Wartburg viert Kerstmis normaliter in de kerk, samen met alle leerlingen en ouders. ,,Helaas is er geen centraal moment waarop we met z’n allen het kerstfeest kunnen vieren. Dit jaar hebben we het de vrijdag voordat we dicht moesten per klas gedaan. Zo hebben we toch nog een mooie afsluiting van het jaar.”


AANPOTEN Wat betreft de leerresultaten van kinderen maken de directeuren zich niet druk. 


,,Deze extra week vakantie heeft volgens mij niet zoveel gevolgen voor de leerresultaten, omdat zo'n laatste week vaak in het teken staat van afronden en kerst vieren. Natuurlijk hebben de eerdere sluitingen zeker effect gehad op zowel het cognitief als sociaal-emotioneel welbevinden.” 


Dorine maakt zich hier wel zorgen om. ,,We doen er ook alles aan om deze achterstanden te verminderen door extra ondersteuning. Gelukkig biedt het NPO hier veel ruimte voor.”


,,Gelukkig valt het aantal leerlingen met een leerachterstand op De Wartburg mee, maar een week langer vrij betekent wel dat we na de vakantie moeten aanpoten,” stelt René de Korte. 


,,Uiteindelijk komt het goed, maar er zullen altijd kinderen zijn die er gevolgen aan ondervinden.”