Tradities om in ere te houden. Of toch niet?

20 december 2021 om 15:26

Deze column schrijf ik terwijl de nieuwe coronamaatregelen nog geen 24 uur oud zijn. Eerlijk  gezegd ben ik het gevoel van teleurstelling nog niet te boven. Wat hadden we ons een andere voorstelling gemaakt van de feestdagen. Toen deze zomer steeds meer lichten op groen gingen, leek het bijna weer te worden als vroeger. Helaas weten we allemaal hoe dit zaterdagavond uitpakte. Wat een verschrikkelijk nieuws voor onze ondernemers die net voor Kerst hun deuren moeten sluiten. 


Als we de afgelopen tijd iets hebben geleerd, is het hoe zeer we gewend zijn aan bepaalde routines. Het etentje of terrasje, samen weg met de sport of zangclub, naar de film, bij elkaar op bezoek en daar veel bekenden treffen. Hele gewone zaken die vanzelfsprekend lijken en die dat nu niet meer zijn. December is altijd al een maand van vaste ijkpunten. De viering van Sinterklaas en Kerst en dan, aan het eind van de decembermaand, met een feestelijke nacht de overstap naar een nieuw jaar.

Ook in onze gemeente zijn een aantal heel specifieke lokale tradities. De Volkskerstzang, de uitreiking van de Zilveren Speld tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en, net in januari, de Florijn Winterloop. Allemaal tradities die dit jaar niet of anders moeten worden ingevuld. Dat doet beroep op ons improvisatievermogen, maar geeft ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Die soms weinig positief zijn. Dan denk ik aan de vernielingen in ons dorpshart afgelopen Oud en Nieuw. Vorig jaar kwam onze gemeente zeer negatief in het nieuws, omdat een kleine groep brand stichtte, brandbommen gooide en het aan de stok kreeg met de politie. Een schaamtevolle vertoning en voor de bewoners van de Nieuwe Poort een zeer angstige start van het jaar.

Deze manier van het nieuwe jaar vieren moeten we niet willen toevoegen aan het rijtje lokale tradities. Een kleine groep, ook nog voor een deel van buiten ons dorp, zorgt voor veel angst, schade en onrust. Dat is onacceptabel. Ik vind het van het grootste belang dat Woudenberg een nieuwe traditie ontwikkeld waarin Woudenbergers elkaar op Nieuwjaarsnacht veel goeds wensen en terugblikken en vooruitkijken. Dit jaar in kleine groepjes en ook zonder vuurwerk. Dat dan weer wel.

Ik nodig u uit deel te zijn van die nieuwe traditie. En vraag ik u mee op te letten dat de Oud en Nieuwnacht niet wederom gekaapt wordt door een klein groepje kwaadwillenden. Spreek hen aan, meldt wat u weet bij de politie, gemeente of via Meld Misdaad Anoniem. Want nieuwe tradities die maken we samen! Ik kijk er naar uit om in de Nieuwjaarsnacht in Woudenberg samen met u vooruit te kijken naar een nieuw en positief nieuw jaar 2022!