De bestuurder van FNV Handel ziet meer in de herinvoering van het deurbeleid bij de supermarkt.
De bestuurder van FNV Handel ziet meer in de herinvoering van het deurbeleid bij de supermarkt. ANP

Supermarkten [langer open] voor kerst?

20 december 2021 om 15:02

WOUDENBERG Nog even gauw naar de supermarkt voor een kerststol of kruiden voor dat ene gerecht. Supermarkten staan aan de vooravond van de drukste tijd van het jaar: de feestdagen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept het kabinet op om de vervroegde sluiting van supermarkten in de laatste periode van dit jaar daarom los te laten. Maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over. 

Vanaf eind november moeten de supermarkten om 20.00 uur dicht, waardoor de tijd om boodschappen te doen verkort is. ,,Winkels moeten door de coronabeperkingen helaas eerder dicht en de horeca is dicht, dus meer mensen doen boodschappen. Dit draagt niet bij aan het spreiden van drukte en bezoekers. Meer openingstijden betekent simpelweg meer spreiding”, zegt Lisa Martis van het CBL.

Kerst valt ongunstig

Dat kerst dit jaar in het weekend valt, en de kerstvakantie voor velen dan pas begint, maakt het er niet gunstiger op. ,,Alles moet dan nog gauw voor de feestdagen worden ingekocht. De drukte hoopt zich dan op. Hetzelfde geldt voor oud en nieuw dat dit jaar ook in het weekend valt.” Vorig jaar waren de supermarkten open tot 22.00 uur. De groothandels waren toen ook opengesteld om de drukte te kunnen spreiden. 

Het CBL roept supermarkten mede op om met zon- en feestdagen open te zijn, zover dat al niet het geval was. De afgelopen jaren is namelijk een stijgende lijn te zien in het aantal supermarkten dat tijdens de feestdagen open is. Gemeenten kunnen winkels deze optie geven. Michiel Al, bestuurder van FNV Handel, is niet per se een voorstander van de opening van supermarkten tijdens de feestdagen. ,,Gun de medewerker tijdens deze dagen ook rust”, zegt hij. 

Toch spelen dus steeds meer supermarkten in op de behoefte om voor het kerstdiner nog last-minute naar de supermarkt te kunnen. Als je in gemeente Woudenberg rond de feestdagen nog naar de supermarkt moet, dan vind je de dichtstbijzijnde grote supermarkt op gemiddeld 0,9 km afstand. Maar het is wel de vraag of die open is.

“Meer openingstijden betekent meer spreiding”

Veiligheid

,,Oprekking van de openingstijden voor de supermarkten lijkt mij ook geen goed plan”, laat Al weten. ,,Het is onwijs druk in de supermarkten. Meer openingstijden draagt niet voldoende bij aan de veiligheid voor de medewerker en de klant in deze coronatijd.”

De bestuurder van FNV Handel ziet meer in de herinvoering van het deurbeleid bij de supermarkt. ,,Om de drukte beter te kunnen managen en zo elkaars gezondheid beter te beschermen.”

Carin Steenbergen, al achttien jaar werkzaam bij de Lidl, zou ook graag weer deurbeleid zien en geen verruiming van de openingstijden. ,,Voor ieders gezondheid. Mensen lopen hier nu al met dikke karren voor de kerst en afstand kan niet altijd even goed bewaard worden.” 

Carin werkt op de groenteafdeling en wijkt regelmatig voor klanten. ,,Ik ga pas weer vullen als de drukte een beetje weg is.”

Om de stormloop in de supermarkten te temperen raadt Martis van het CBL aan om vooraf al goed na te denken over je kerstdiner. ,,Zo kun je de lang houdbare producten al geleidelijk eerder inslaan.”

Afbeelding