De Vrijwilligerswerkgroep was ook dit jaar actief. Onder hen niet alleen volwassenen.
De Vrijwilligerswerkgroep was ook dit jaar actief. Onder hen niet alleen volwassenen. Esmee Lam

'Je doet wat goeds [voor het dorp'

Vrijwilligersgroep Geerestein zet zich in voor Woudenbergs natuurgebied

20 december 2021 om 14:36

Het jaar van de vrijwilliger, dat was het afgelopen jaar 2021. Verschillende Woudenbergse vrijwilligers hebben zich ook dit jaar weer ingezet om het dorp op hun manier een stukje mooier te maken. 

Zo ook Vrijwilligersgroep Geerestein, die zich al bijna tien jaar elke twee weken in het zweet werken in het Woudenbergs natuurgebied. ,,Het is fijn als Woudenbergers kunnen genieten van hun eigen stukje natuur”, aldus Wim Vosmeer, coördinator van de werkgroep.


Vrijwilligersgroep Geerestein is op initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) en in 2012 gestart door Wim Vosmeer. ,,Sinds ik in Woudenberg woon, kom ik graag op Landgoed Geerestein. Van de boswachter mocht ik hier altijd hout voor mijn houtkachel zagen”, vertelt Wim. 

,,Toen het Landschap Erfgoed Utrecht mij vroeg samen met de toenmalige boswachter een vrijwilligersgroep op te zetten, was ik meteen razend enthousiast. Al snel hadden we een gedreven groep vrijwilligers gevonden, met mensen die op de vrijdag- of zaterdagmorgen hun steentje willen bijdragen aan het landgoed.”


BIKKELEN Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen steken hun handen uit de mouwen tijdens de klusdagen. De werkgroep bestaat uit zo’n tweeëntwintig vrijwilligers. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het snoeien van houtwallen, het herstellen van wandelpaden, het schonen van vijvers en het planten van nieuwe bomen. 


Op deze laatste werkdag van het jaar zijn de vrijwilligers samengekomen om takken weg te snoeien en op te ruimen. ,,Met de takken willen we een deel van het rustgebied afzetten, zodat de leefruimte voor bijvoorbeeld hazen, reeën, vossen en dassen niet verstoord wordt door bezoekers en zodat vogels een rustige nestelplek kunnen vinden”, zegt Wim. ,,Je doet wat goeds voor het dorp en haalt gelijk een frisse neus. Het is soms hard bikkelen, maar er is altijd ruimte voor een praatje en een grapje tussendoor.”


GENIETEN Landgoed Geerestein is een particulier landgoed in de gemeente Woudenberg aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Het is ongeveer 170 hectare groot en bestaat uit een combinatie van kleinschalige bospercelen, sloten en open weilanden die door een netwerk van opengestelde wandelpaden en eikenlanen met elkaar verbonden zijn. Het landgoed telt ook een aantal boerderijen en Rijksmonumenten, waaronder een kasteel. 

Het landgoed heeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna, dankzij de combinatie van bos, water en grasland, een streng ‘honden aan de lijn’-beleid en het creëren van rustgebieden voor de wilde dieren. Tegelijkertijd is er landbouw en veeteelt. Ongeveer de helft van Landgoed Geerestein bestaat namelijk uit gras- en akkerweilanden die gepacht worden door lokale boeren. Sommigen wonen en werken al meerdere generaties op het landgoed. Ze houden voornamelijk melkvee, varkens en kippen.

De geschiedenis van Landgoed Geerestein gaat terug tot de veertiende eeuw. Het landgoed dankt zijn naam waarschijnlijk aan de gerende, dat wil zeggen: schuin aflopende, vorm van de kavel waarop het kasteel werd gesticht.


OPENBAAR TOEGANKELIJK HOUDEN Wim vindt het belangrijk dat het landgoed goed verzorgd wordt. ,, Een deel van Landgoed Geerestein is openbaar toegankelijk, wat betekent dat er veel wandelaars komen. Hierom moeten wegen en paden goed onderhouden blijven en bijvoorbeeld oude of omgewaaide bomen, die een gevaar vormen voor voorbijgangers, geruimd worden. Dat kan niet altijd door professionals gedaan worden. Daarvoor heb je ook vrijwilligers nodig. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van de natuur en het karakteristieke landgoed."

Doordat het bos wordt onderhouden blijft het toegankelijk.
Vrijwilligersgroep Geerestein tijdens de Natuurwerkdag.
Afbeelding
Afbeelding