Alle fracties zijn wel blij dat er vier sociale huurappartementen bij komen.
Alle fracties zijn wel blij dat er vier sociale huurappartementen bij komen. Joke van der Heide

Buurt heeft bezwaren tegen plannen

20 december 2021 om 14:32

Raad blij met sociale huur appartementen

Joke van der Heide

WOUDENBERG Tegen het Bestemmingsplan Nico Bergsteijnweg 64 hebben buurtbewoners van de Daantgenshof en Laan van Blotenburg diverse bezwaren. 


De bezwaren gaan over de appartementen op de eerste en tweede etage die later zijn toegevoegd aan het plan, het aantal mensen per appartement, het gemeenschappelijke dakterras, het aantal parkeerplaatsen en de communicatie over het plan.


INSPRAAK Via zienswijzen, een persoonlijk gesprek op 30 september en inspraak in de raadscommissievergadering laten de buurtbewoners weten dat het bezwaar geen persoonlijke aangelegenheid is en het verbouwde pand er mooi uit ziet. Ten aanzien van de eerder verleende vergunning voor het gebruik van het bedrijfsgebouw als woning wordt door hen wel het gebrek aan communicatie betreurd. Helemaal nu duidelijk is dat er nog vier appartementen worden gerealiseerd en dit, volgens horen zeggen, vanaf het begin al de bedoeling is geweest.

De gemeente geeft aan dat de eerdere verbouwing van bedrijf naar woonhuis is vergund volgens een zogenaamde kruimelvergunning. Bij een dergelijke vergunning is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de verleende vergunning. Er wordt dan geen ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.


RUIS De eigenaar van de Nico Bergsteijnweg 64 laat in de commissievergadering weten dat hij in eerste instantie niet van plan was om zo snel na de verbouwing al appartementen te gaan realiseren. Privé is er echter het een en ander gewijzigd, waardoor de kans zich nu voordoet. ,,Twee zoons zijn de afgelopen twee maanden getrouwd en mijn zusje is gescheiden en kon nergens een woning vinden.” Doordat het volgens hem sneller is gegaan met de bouw dan verwacht, wordt achteraf alsnog de bestemmingsplanprocedure gedaan.

Het CDA vroeg zich dan ook af of het participatietraject goed gelopen is. ,,Ja, er is inspraak geweest, maar een aantal omwonenden kwam hier pas in tweede instantie achter en daardoor is er ruis ontstaan.” Wethouder Pieter de Kruif was het niet eens met de framing van het CDA en stelde dat het volgens de huidige eisen goed is verlopen. Alle fracties zijn wel blij dat er vier sociale huurappartementen bij komen. In de overeenkomst met de eigenaar is vastgelegd dat deze appartementen minimaal 20 jaar als sociale huurwoning verhuurd moeten worden.


POLEN Er kan niet voldaan worden aan de wens van de buurtbewoners om op te nemen dat er per appartement maximaal twee mensen mogen wonen. Wel wordt aangegeven dat het appartement voor één huishouden is. De reden voor dit verzoek is dat de huidige eigenaar er nu zelf beneden woont. Als hij het pand echter verkoopt zijn de buurtbewoners bang dat er veel Polen in komen. Irene Houtsma (GBW) had moeite met het verdere debat, waarbij niet respectvol over Polen gesproken werd.

Om tegemoet te komen aan de wens van de buurtbewoners om parkeren op eigen terrein af te spreken, is in de overeenkomst vastgesteld dat er acht parkeerplaatsen op eigen terrein moeten worden gerealiseerd en dat die eerst bezet moeten zijn, voordat er door de bewoners van de appartementen en het benedenhuis gebruik wordt gemaakt van de openbare parkeergelegenheden. Er kan niet verboden worden dat deze bewoners gebruik maken van een openbare parkeerplaats. De buurtbewoners geven echter aan dat de parkeerdruk in de buurt groot is. Het CDA voegt toe dat er nu nog meer verkeersbewegingen komen op een al onveilig kruispunt.

Om het verlies van privacy te beperken voor de buurtbewoners wordt er in de overeenkomst opgenomen dat er een muur moet komen rondom het gemeenschappelijke dakterras/balkon.