De wensen en reacties van inwoners en ondernemers zijn nog niet meegenomen.
De wensen en reacties van inwoners en ondernemers zijn nog niet meegenomen. Thomas Engels

Grootschalige energie-opwek is noodzaak: oproep aan Woudenbergers om mee te praten

24 december 2021 om 14:18 Natuur en milieu

WOUDENBERG Energiebesparing en kleinschalige energie-opwek via zonnepanelen op daken is niet genoeg om te voldoen aan de afspraken vanuit de Regionale Energie Strategie en het klimaatakkoord. Ook in Woudenberg wordt daarom gekeken op welke wijze grootschalige opwek van zon- en windenergie mogelijk is. Op diverse manieren betrekt de gemeente inwoners en ondernemers om mee te praten.

De respons is niet groot. Zo was er dinsdag 14 december een tweede informatiesessie, georganiseerd door de gemeente en bureau Over Morgen. In tegenstelling tot de eerste sessie van 26 oktober, was deze sessie in verband met corona digitaal. In totaal deden 26 mensen mee, waarvan 8 mensen van het bureau Over Morgen, de gemeente Woudenberg en de pers. 

Daarnaast waren er een aantal gemeenteraadsleden. De organisatie had het liever anders gezien en met meer deelnemers gesproken over waar in Woudenberg windmolens en zonneparken een plek kunnen krijgen.

Na een aftrap van wethouder Pieter de Kruif gingen de deelnemers in vier groepjes uiteen. Allereerst kregen zij een afbeelding van de gemeente met daarop vier mogelijke locaties waarvoor onderzocht en verkend wordt of dit opties zijn voor het plaatsen van windmolens. 

In de onderzoeksfase gaat dit om het plaatsen van windmolens aan de A12 en een stap verder in de verkenningsfase gaat het om windmolens ten zuidoosten van Scherpenzeel en in het noorden van Woudenberg. Op de bovenstaande afbeelding staan de vier mogelijke locaties omcirkeld op basis van objectieve gronden. De wensen en reacties van inwoners en ondernemers zijn hierin nog niet meegenomen.

KOPPELING MET GEBRUIKERS Aan de deelnemers in iedere groep werd de vraag gesteld waar zij zelf juist wel of zeker niet windmolens zouden willen plaatsen. De groep waar ook De Woudenberger was ingedeeld waren het erover eens dat het noorden van Woudenberg een goede plek is. Dit gebied heeft het minst aantal woningen en als voordeel dat hier een industrieterrein ligt, waardoor er snel een koppeling gemaakt kan worden met gebruikers. Plekken met veel woningbouw en daardoor een te kleine afstand tot de windmolens werden weggestreept. 

Ook werd de wens genoemd om beschermd natuurgebied en het buitengebied ongerept te houden. In het buitengebied in de buurt van de Lambalgseweg werd als negatief punt genoemd dat hier meestal zuidwestenwind is, omdat het in de luwte van de Utrechtse Heuvelrug ligt.

Over de A12 waren de meningen verdeeld. Argumenten tegen zijn dat er dichtbij woningen liggen en op deze locatie met meerdere gemeenten overlegd moet worden. Een voorstander was het eens met het besluit om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in combinatie met zonnepanelen langs de snelweg. Als plaats voor zonnepanelen werd ook de N224 genoemd. 

KLEINE GEBIEDEN Als tijdelijke optie werd in navolging van Nieuwegein voorgesteld om zonnepanelen neer te leggen op zoekgebied 5 aan de zuidkant van de Stationsweg Oost zolang de besluitvorming nog niet rond is.  Op het voorstel om een combinatie van zonnepanelen en windmolens te doen werd positief gereageerd. Ook was men positief over verspreid kleine gebieden te doen met zonnepanelen omringd door biodiversiteit of bosjes.

Meerdere deelnemers zijn het eens met de randvoorwaarde dat minimaal 50 procent lokaal eigendom moet zijn, zodat de eigen ondernemers en inwoners die er last van hebben ook een verdienmodel hebben. Dan moet wel het gesprek samen gevoerd worden. Dat is nog mogelijk. 

DIGITAAL PLATFORM Op het digitale platform zon en wind Woudenberg kunnen inwoners en bedrijven tot en met 31 december via de enquĂȘte hun wensen kenbaar maken. Dat is door 40 mensen gedaan. De gemeente hoopt dat meer mensen volgen. De output van de andere drie groepen is nog niet bekend. 

Tot slot zijn er in de discussie over zon en wind nog twee zaken niet rond. De landelijke overheid komt met een onderzoek over de gezondheidseffecten van windenergie op omwonenden. Verder is de netcapaciteit een uitdaging. In Woudenberg zijn geen tussenstations. Vanaf 2026-2029 is er weer ruimte voor nieuwe projecten.