Een Babi Pangang die zoet, zout, zacht, sappig en een klein beetje zurig is en veel bite heeft.
Een Babi Pangang die zoet, zout, zacht, sappig en een klein beetje zurig is en veel bite heeft. Janneke Hek

Janneke kookt Chinees: Babi Pangang eigen stijl

25 december 2021 om 06:00 Mensen

SCHERPENZEEL ‘Zo, nu hoeven we dit nooit meer bij de Chinees te halen’, klonk het bij ons aan tafel toen ik dit gerecht op tafel zette. En inderdaad, de babi pangang is op deze zelfgemaakte manier niet te versmaden. In combinatie met nasi, witte rijst of bami een heerlijke maaltijd.

Deze dagen voordat we aan ons kerstdiner zitten, zijn altijd gezellig, vind ik. Nog wel volop aan het werk of naar school, maar in huis gaat het al over wat eten we met Kerst. 

Natuurlijk zijn de kinderen hier al druk met uitzoeken van vuurwerk voor Oud en Nieuw. Een tijd van verwachten, in vele opzichten.

SPANNENDER Ook aan tafel is het soms (af)wachten of het net zo lekker wordt als je (ver)wacht. Sommige gerechten zijn nu eenmaal spannender qua bereiding of ingrediënten. Ik kies zelf vaker voor stoof- of ovengerechten in deze tijd van het jaar. 

Zo maakte ik een preischotel uit de oven. De prei staken we zelf uit de grond op onze groentetuin. Met wat aardappelschijfjes, kookroom, kerrie en geraspte kaas vonden zelfs de kinderen het lekker.

Ook hutspot van wortels uit eigen tuin kun je makkelijk ‘opleuken’ met een rode paprika in stukjes er doorheen. Of bak wat gehakt uit met een gesnipperd uitje en stamp die door het gerecht. Het zoete van de wortel heeft wel een stevige kruidige tegenhanger nodig wat mij betreft. Wees niet te angstig met peper en zout. 

Ook nootmuskaat is lekker bij hutspot. Iets wat kinderen niet altijd met me eens zijn. Ik herinner me uit mijn eigen jeugd dat ik sperziebonen met nootmuskaat ook liever niet at.

KNOFLOOKBOLLEN Op de groentetuin wordt het inmiddels een beetje triest. De boerenkool staat nog wel te ‘shinen’, maar de lokale konijnen gebruiken onze tuin als McDrive. Iedere nacht een hapje of twintig uit zo’n donkergroen boerenkoolblad. Ik snap ze wel. 

De prei en de wortels zijn zo goed als op. De bieten zijn ook verleden tijd. Wat er nog wel staat, is mijn hoop voor het voorjaar: onze knoflook. 

De groene punten kijk ik de grond uit. Ook al kan ik de knoflookbollen pas oogsten in de zomer, ik kan niet wachten. Gelukkig heb ik nog een bol of vijftien in mijn voorraad liggen.

BOTERZACHT EN MALS De Babi pangang die ik in dit recept heb staan, viel enorm goed in de smaak. Mijn verwachting was niet zo hoog, maar de eerste hap bewees het tegendeel. Zoet, zout, zacht, sappig, klein beetje zurig en veel bite. 

Hamlappen vind ik normaal gesproken lastig om iets lekkers mee te maken. Vaak blijven ze wat taai, in dit gerecht zijn ze boterzacht en mals. Met de zoete saus heb je echt een mooie maaltijd op tafel staan. Ik zit er nu zelfs te aan denken om een rijsttafel te maken met diverse Chinese gerechten erop. ‘To be continued’, wat mij betreft.

Voor de komende feestdagen wens ik jullie vooral gezelligheid met elkaar en genieten van lekker eten zonder dat het sterrenchef-waardig moet zijn. Kerst is het feest van het Licht, veel Licht toegewenst!

Recept babi pangang

500 gram hamlappen

2 eetlepels ketjap manis

Een scheut zonnebloemolie

Chilivlokken (klein beetje naar smaak)

100 gram bruine basterdsuiker

100 gram tomatenpuree

2 eetlepels tomatenketchup

2 uitgeperste tenen knoflook

3 theelepels gemberpoeder

400 milliliter water

Peper

Zout

Snij het vlees in repen en marineer het in de rest van de ingrediënten, behalve het water. Dit mag een uur of langer. Een dag van tevoren in de marinade leggen, is ook lekker. 

Leg het gemarineerde vlees in de slowcooker (eerst scheut olie erin) of in een braadpan. Laat het vlees gerust een uur of vier stoven. Het water naar eigen inzicht toevoegen. In de slowcooker is minder water nodig dan in een braadpan. Het hoeft niet onder water te staan voor deze bereiding.

Wanneer de tafel gedekt is, kun je een pot atjar tjampoer uit laten lekken en door het vleesgerecht roeren en langzaam mee verwarmen. Het kan er ook koud bij als bijgerecht. 

Zelf vind ik het zuurtje wel wat toevoegen aan de vrij zoete saus en daarom verwarm ik het mee.

Ik serveerde het met bami, maar met nasi of mihoen kan natuurlijk ook. Kroepoek is hier favoriet aan tafel bij de kinderen die ontbreekt dan ook niet. 

Geniet ervan!

Janneke Hek

Janneke Hek.