Elske: ,,Ik vind de projecten waar we praktisch bezig zijn het mooist, zoals bijvoorbeeld de Heuvelrugtuinen.''
Elske: ,,Ik vind de projecten waar we praktisch bezig zijn het mooist, zoals bijvoorbeeld de Heuvelrugtuinen.'' Etienne Oldeman

'Deel van de mensen maakt [duurzamere keuzes]'

Op De Man Af met Elske van de Fliert

13 december 2021 om 14:59

Leeftijd: 42 jaar
Woonplaats: Woudenberg
Burgerlijke staat: Getrouwd
Beroep: Ondernemer, adviseur groener, schoner en slimmer rijden
Vrijwilligerswerk: Lid van Stichting Duurzaam Woudenberg. Lid, penningmeester en actief in het district voor Rotary Scherpenzeel-Woudenberg. Bestuurslid ledencommissie Toastmasters Amersfoort.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Essentieel. Naast dat ik er persoonlijke veel mee bezig ben, is het ook iets waar ik mijn bedrijf omheen heb gebouwd. Ik houd ontzettend van vrachtwagens en motorfietsen, maar als we het blijven doen zoals we het nu doen, dan is het op een gegeven moment uit met de pret. De lucht raakt te vervuild, de olie te duur en de wegen te vol.

Welke dingen doe je zelf om duurzaam te leven? Zo weinig mogelijk reizen, veel fietsen, natuurlijk hebben we zonnepanelen op het dak liggen en een zonneboiler. Ik eet zoveel mogelijk volledig plantaardig. Bij de keuze voor een energieleverancier kies ik voor een leverancier met een duurzaamheidsscore van 10. Bij de keuze van de zorgverzekeraar, neem ik ook de duurzaamheidsscore mee. Als ik beleg voor mijn pensioen kies ik voor duurzame opties. Maar ook het ondersteunen van goede doelen met de Rotary maakt hier onderdeel van uit: het is niet alleen de milieukant van duurzaamheid die belangrijk is, ook de sociale kant. 

Op welke manier kan Duurzaam Woudenberg een verschil maken? Wij zijn opgericht om het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten. Daardoor zal een deel van de mensen duurzamere keuzes maken. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig ook de vrijwilligers van Energie in Woudenberg die mensen heel praktisch kunnen helpen met wat ze kunnen doen.

Wat is je favoriete project rondom Duurzaam Woudenberg? Ik vind de projecten waar we praktisch bezig zijn het mooist. Dus ook bijvoorbeeld de Heuvelrugtuinen.
Hobby’s: Lezen, wandelen en motorsport, ik ben daarbij heel blij met de ontwikkelingen van elektrische motorfietsen.
Drie belangrijkste apps op telefoon? De telefoonfunctie zelf, WhatsApp en Keep (een to-do lijst app) gebruik ik het meest.
Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Als ik iets echt graag wil doen, maak ik er een plan voor en voer ik het uit. Ik heb geen dingen op de bucketlist staan.
Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Een jeugdliefde: Axl Rose. Geen idee of het een leuke avond wordt, maar iemand die ik zo vaak heb horen zingen, heeft wel een speciaal plekje in mijn hart. Maar Angela Merkel, Madeleine Albright, Christine Lagarde, Greta Thunberg of Kamala Harris zou ik ook graag een avond mee om tafel zitten. Ik denk dat ik daarmee veel interessantere gesprekken zou kunnen voeren.
Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Je bent geen spat veranderd. Tenminste, dat zeiden ze op de laatste reünie.
Lijfspreuk: 'Je hebt geleerd of het is gelukt.'
Wat is uw definitie van geluk? Dankbaar kunnen zijn met dat wat je hebt.
Wat is uw slechtste gewoonte? Ik ben ongeduldig.
Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? De afgelopen tijd: sporten. Naast een Les Mills abonnement, ook een hele set aangeschaft om te kunnen zwaardvechten. Ja, zoals ze in de middeleeuwen deden.
Welk tv-programma wilt u niet missen? Het enige wat ik op tv kijk is de motorsport.
Favoriete Netflix-serie? The Witcher
Zou wel eens een dag willen ruilen met? Mark Rutte, om te zien of je dan iets kunt bereiken of hoe ingewikkeld dat eigenlijk is.

Wat is volgens jou de mooiste of leukste plek in of rondom Woudenberg? De Grebbelinie en spoordijk. 

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Het noorden van Schotland is prachtig, maar ik geniet ook altijd van Nederland.
Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Ik kan me geen vervelende vakantie herinneren.
Wat was als kind uw droomberoep? Ik wilde een tijdje advocaat worden. Ben blij dat ik voor een technische studie heb gekozen, ik denk dat dit beter bij me past.
Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Ik ben opgegroeid op een kuikenbroeierij. Het is heel leuk om heel veel kleine warme kuikentjes in één keer te kunnen aaien.
Wie is uw grote voorbeeld? Ik heb een heel scala aan mensen die ik hoog heb zitten, de ene om wat hij of zij zakelijk doet, de andere om wat hij of zij persoonlijk doet.
Wat is uw favoriete muziek? Ik hou van harde gitaren. Melodisch met veel geluid.
Bent u (bij)gelovig? Nee
Waar kunnen ze u voor wakker maken? Voor een mooie elektrische vrachtwagen of motorfiets
Favoriet eten? Arabisch
Als u het voor het zeggen had in de gemeente Woudenberg, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik zou heel veel meer laadpalen neerzetten, zorgen dat er laadinfrastructuur komt voor vrachtwagens en dat er een betere OV-verbinding naar Utrecht kwam.
Wat zou u doen met een miljoen? Op de bank zetten en laten renderen.
Wat is uw grootste ergernis? Dat er geen fietssnelweg komt van Veenendaal naar Amersfoort.
Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Boeken, heel veel boeken.

Elske vd Fliert, april 2021, toekomst en trends, tvvl