Afbeelding
ANP

Naturaliseren: Nederlander worden is niet zo makkelijk

10 december 2021 om 16:12

WOUDENBERG – Nieuwe Nederlanders krijgen op Nationale Naturalisatiedag een feestelijk onthaal om het bewijs van het Nederlanderschap te vieren. Hoewel gemeenten deze dag dit jaar verschillend invullen vanwege corona, is de vreugde er niet minder om. “Ik ben hier mijn hele leven al mee bezig.”

Naturaliseren is een ander woord voor ‘Nederlander worden’. Een vreemdeling kiest er dan voor om Nederlands staatsburger te worden. 

Dromen waarmaken 

Met de Nationale Naturalisatiedag op 15 december, ligt er voor de generaal pardonners extra feest in het verschiet. In 2007 kregen tienduizend pardonners te horen dat ze voor altijd in Nederland mogen blijven. Maar de grote groep pardonners kwam niet in aanmerking voor een Nederlands paspoort, omdat deze mensen niet aan een geboorteakte en paspoort uit hun land van herkomst konden komen. Dit zorgde voor veel problemen. Zonder Nederlands paspoort kan je bijvoorbeeld niet stemmen, geen hypotheek aanvragen, naar het buitenland reizen of trouwen.

Afgelopen zomer kregen de generaal pardonners te horen dat ze alsnog een Nederlands paspoort kunnen krijgen. Dina Tan (29) is een van de pardonners die vorige maand haar Nederlands paspoort in ontvangst heeft mogen nemen. “Toen ik vier jaar was ben ik vanuit China naar Nederland gekomen. Nu is het, na vijfentwintig jaar, eindelijk gelukt om een Nederlands paspoort te krijgen.” 

Door corona moest Tan haar naturaliteitsceremonie thuis afdoen. “Ik kreeg de papieren daarvan thuis via de post opgestuurd.” Alsnog is Dina erg blij. “Ik ben hier mijn hele leven al mee bezig. Eindelijk kan ik mijn dromen achterna. Zo zou ik in de zomer, als het kan, graag mijn grootouders in China opzoeken. Ik heb hen nog nooit kunnen ontmoeten. Ook kijk ik uit naar het kunnen kopen van een huisje over een paar jaar, kunnen trouwen met mijn man en voor het eerst kunnen stemmen.”

Het is eindelijk gelukt om een Nederlands paspoort te krijgen

Toename naturalisaties

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar zo’n 49.000 mensen genaturaliseerd zijn tot Nederlander. Dit is bijna verdubbeld ten opzichte van 2019. Het aantal naturalisaties is daarmee ook bijna terug op het niveau van eind jaren negentig. “Halverwege 2019 is de instroom van naturalisatieverzoeken flink gestegen. Dit komt door de hogere instroom van asielaanvragen en reguliere aanvragen in de jaren daarvoor”, zegt Elise Stumpel van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De meeste immigranten die vorig jaar zijn genaturaliseerd, komen uit Syrië. Ze kwamen tijdens de vluchtelingencrisis in 2014 en 2015 naar Nederland. In gemeente Woudenberg is te zien dat de meestvoorkomende niet-Nederlandse nationaliteit Turks is. Zo’n 50 mensen in Woudenberg hebben deze afkomst.

Na vijf jaar legaal verblijf in Nederland, kan een vreemdeling een verzoek indienen voor naturalisatie. Doordat het aantal naturalisatieverzoeken in 2019 fors steeg, moesten aanvragers steeds langer wachten op een beslissing. “Om een inhaalslag te maken, hebben we begin 2020 extra personeel aangetrokken”, aldus Stumpel. Zo zijn veel aanvragers toch tijdig geholpen. 

Voor de ouders en broertje van Tan is het nog even wachten op het paspoort. "Er is eindelijk rust als het hele gezin binnenkort een Nederlands paspoort heeft."